20 000 лева трябва да плати партия Атака на съдия

...
20 000 лева трябва да плати партия Атака на съдия
Коментари Харесай

Съдия осъди и на втора инстанция Атака заради медиен натиск - за 20 000 лева

20 000 лв. би трябвало да заплати партия " Атака " на арбитър Николай Василев от Софийския областен съд (СРС), откакто съдията съумя да осъди партията на Волен Сидеров поради публикуваните от партийната телевизия " Алфа " клип и фотография на магистрата, с които е разгласен за подкупен,.
Случаят е от есента на 2018 година и мотив за него стана лек пътен случай сред брачната половинка на водача на " Атака " Волен Сидеров – Деница и българин от судански генезис. Двамата се движели прекомерно близо, при което блъснали и счупили страничните си огледала. Според, водачът обиждал Гаджева, тя потеглила още веднъж, само че той я принудил да спре и още веднъж се скарал с нея. На мястото пристигнали служители на реда, които открили, че и двамата не са използвали алкохол и съставили на мъжа акт, тъй като шофьорската му брошура не била годна в България. Пристигнал обаче и Сидеров с екип на ТВ " Алфа " и почнал да държи сметка на служителите на реда, като даже изискал данните на водача.
 Сидеров смята, че Борисов го поръчал, с цел да не подвига протести против ковид Сидеров смята, че Борисов го поръчал, с цел да не подвига протести против ковид
ЦИК наруши закона. Трябва да се саморазтури или разтури. Това съобщи водачът на „ Атака ” Волен Сидеров. Сидеров е категориче...
Междувременно арбитър Николай Василев прегледа дело по Указа за битка с дребното безчинство против българина от судански генезис и го оправда с претекст, че не са налице данни за безчинство. В резултат на това телевизия " Алфа " няколко дни поред пускаше фотография и клип на магистрата със следния надпис: " Корумпираният арбитър от Софийския областен съд Николай Василев пусна на независимост нарушителя от Судан ". След това той беше изменен и гласеше: " Корумпиран ли е съдията от Софийския областен съд Николай Василев, пуснал на независимост нарушителя от Судан? ".
Съответно, Василев заведе непълен иск против " Атака " за 25 000 лв., а общо изиска партията да му заплати 50 000 лв. за целия напън. Той твърди, че излъченият афектиран и оскърбителен клип жестоко е засегнал положителното му име, персоналното и професионалното му достолепие и чест, неговите подготвеност и престиж както пред близки, сътрудници и ръководители, по този начин и пред обществото. Заради погрешните изказвания и обидни квалификации се е почувствал потиснат и обществено компрометиран, което e довело до мощен стрес и стеснение освен пред неговите близки, само че и пред непознати хора по улицата. Защитата на " Атака " е тривиална - би било цензура, в случай че жалбите на Василев бъдат задоволени, а и той е обществена персона.
На първа инстанция арбитър Росен Димитров от Софийски градски съд одобри, че първо е противоречиво дали съдията е обществена персона, само че и това не може да се употребява за голословни обвинявания, които да унижават достолепието на магистрата или да засягат достойнството му с изнасяне на позоряща информация.
И двете страни апелираха решението пред Софийския апелативен съд (САС). Апелативните съдии Ася Събева (председател), Елена Тахчиева (докладчик) и Кристина Филипова припомнят в решението си, че свободата на словото не е безспорна и границите ѝ са преминати, когато са нарушени персоналното достолепие и репутацията на другиго. Съдът акцентира, че в действителност рестриктивните мерки в рецензията на обществени персони са доста по-несъществени и медиите имат по-голяма независимост на изложение, само че това право не включва разпространение на погрешни данни. Съдът декларира, че публикуваните фрагменти със фотографията и надписите за Василев освен жестоко засягат достойнството и достолепието му и унищожават репутацията му, като основават преднамерено подстрекателство за корупционни практики, само че и напълно непосредствено вменяват на магистрата осъществяване на закононарушение.
 Оневиниха служители на реда, арестували преди 12 години доведения наследник на Волен Сидеров Оневиниха служители на реда, арестували преди 12 години доведения наследник на Волен Сидеров
Трима служители на реда от София бяха оневинени, че през юли 2008 година са арестували тогавашния евродепутат от “Атака ” Димитър Стоя...
САС обаче удостоверява решението на Софийски градски съд и оставя компенсацията от 20 000 лв., като показва, че нарушаванията не са трайни и необратими, Василев е траял да се употребява с уважението на сътрудниците си и на правосъдните чиновници, а също така Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет е приела декларация в негова отбрана, в която остро е осъдила нападките към него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР