20 000 души ще станат свидетели на най-голямата северняшка сватба

...
20 000 души ще станат свидетели на най-голямата северняшка сватба
Коментари Харесай

20 Хиляди Гости На Най-Голямата Сватба

20 000 души ще станат очевидци на най-голямата северняшка женитба у нас. Влюбените Аделина и Билян са преборили конкуренцията на още пет двойки, с цел да се венчаят в носии пред многохилядна аудитория. Те ще си кажат заветното „да“ на 24 юни по време на Национален фолклорен фестивал „Леденика“ край едноименната пещера във Врачанския Балкан.

Около 1200 души ще имат опцията да седнат по остарял жанр на маси на земята, като те също би трябвало да са в национални носии, с цел да се пресъздаде едновремешният дух на празника.

Аделина е от Лом, а Билян – от Плевен. И двамата разясняват, че желаят сватбата им да бъде българска, обичайната, с носии и песни, присъщи на нашия фолклор. „Винаги съм си мечтала да си облека носията на моята женитба. Това е сбъдната фантазия! И двамата доста обичаме традициите и постоянно сме по такива събития“, показа щастливата бъдеща младоженка. Младоженецът я поддържа, че този вид женитба е метод да покажат патриотизма си, написа „България днес“.

По старовремски протече и годежът на двамата влюбени, който беше в неделя. Традиционният ритуал бе пресъздаден в Димитракиевата къща на възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца. Имаше пита, очевидци в носии и оркестър. Така ще бъде и на сватбеното празненство, където ще има обилно ядене и пийване за гостите на младоженците.

Кметът на Враца Калин Каменов, облечен в национална носия, заяви, че чака третото издание на събор „Леденика“ да надмине предходните издания. „На 23 и 24 юни чакаме 20 000 посетители. Миналата година съборът имаше голям триумф – 15 000 индивида се стекоха край пещерата. Над 50 занаятчии от цялата страна ще участват, на масите на сватбата се чакат над 1200 посетители. Повече от 70 групи от цялата страна ще се надиграват на откритата сцена“, изясни врачанският кмет.

Ще има нестинарски танци, тайнствен тракийски бит, отбелязване на Еньовден и още десетки любопитни събития.
Източник: secret.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР