2-те кризисни центъра в момента са препълнени по данни на

...
2-те кризисни центъра в момента са препълнени по данни на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът се срещна с неправителствени организации

2-те спешни центъра сега са претъпкани по данни на неправителствения бранш

Необходима е спомагателна отбрана за жените-жертви на принуждение в изискванията на пандемията от Ковид-19. Нужни са предварителна защита и по-широко публично внимание и осведоменост за казуса с насилието над дами. Около тази теза се сплотиха вицепрезидентът Илияна Йотова и представители на неправителствения бранш, ангажирани с тематиката. Разговорът се организира на „ Дондуков " 2 по самодейност на вицепрезидента, във връзка днешния Международен ден за елиминиране насилието върху дами и в подтекста на въвеждането на нови ограничаващи ограничения по отношение на разпространяването на ковид. Тази година се навършват и 25 години от приемането на Пекинската декларация за правата на дамите.

В работната среща участваха представители на Български фонд за дамите, Фондация „ Асоциация Анимус ", Фондация „ Емпруув " и Сдружение „ Знание, триумф, смяна ". Представителите на неправителствените организации благодариха на вицепрезидента за поредната ангажираност с казуса и акцентираха какъв брой е значима поддръжката на институциите.

Вицепрезидентът Йотова уточни неналичието на публичен диалог по какъв начин пандемията от Ковид-19 въздейства върху другата паралелна криза-фантом, каквато е насилието е над дами - не по-малко рискова и доста по-устойчива. По данни на неправителствени организации по време на изключителното състояние е регистриран сериозен растеж на случаите на домашно принуждение, а сега 12-те спешни центъра са претъпкани.

Участниците в срещата бяха безапелационни, че имунизацията против вируса на насилието е предварителната защита и е належащо точно в този момент, когато сме пред второ затваряне на страната, да бъде обсъждан този проблем.

Въпреки многочислените документи, промени в законодателството, с битката против насилието над дами и домашното принуждение е напълно зает неправителственият бранш, уточни Илияна Йотова. „ Институциите си трансферират една на друга отговорностите и стигаме до там, че да няма публична статистика на жертвите на принуждение ", посочи вицепрезидентът.

Необходим е повсеместен обзор на законодателството по въпроса с насилието над дами и домашното принуждение, защото огромна част от последните промени или не работят, или влизат в несъгласие с други закони. Още не са завършени и качени за публично разискване измененията в Закона за домашното принуждение.

Повишаването на наказването за насилниците не взема решение казуса, огромна част от който са предварителната защита и информираността. Според общоевропейско изследване в България чувствителността на дамите към казуса с насилието е много по-ниска от междинната за Европейски Съюз - 60% при 78%. Едва 34% при приблизително за 59% от българските дами знаят за съществуващо законодателство или политики за протекция и предварителна защита на домашното принуждение. В България все по-често дамите търсят сами решение на казуса - 56% при 42% приблизително за Европейски Съюз.

Вицепрезидентът упорства за проект за предварителна защита на насилието над дами в изискванията на актуалната рецесия и за специфичен фонд, който да оказва помощ на жертвите на принуждение. Той може да стартира в този момент като пилотен план по време на рецесията, а финансирането да се обезпечи през европейските стратегии. В държавния бюджет би трябвало да има настрана перо, ориентирано към този проблем.

„ Трябва да се укрепи системата на спешните центрове. В момента в половината административни области няма такива ", уточни Илияна Йотова. По образеца на други европейски страни би трябвало да се основат системи за предизвестие и протекция, с цел да могат дамите да алармират, когато имат потребност от незабавна помощ. В изискванията на ограничавания става още по-трудно. Вицепрезидентът уточни, че липсват средства и благоприятни условия за устойчиви умни осведомителни акции, които да вършат казуса забележим. В акциите би трябвало да се включат и мъжете.

Акцент в диалога бяха и въпросите за психическото принуждение и въздействието върху децата, които живеят в среда на принуждение. От неправителствените организации срещнаха вицепрезидента с акциите, по които работят.

От Български фонд за дамите подариха на Илияна Йотова албум „ Вечните шлагери на България " - компилация от монолози на насилници към жени-жертви. От фонда приканват всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и оферират съответни решения, с които да предотвратим пандемията от принуждение над дами.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР