2-годишно дете търси осиновители. То е здраво, но кандидати за

...
2-годишно дете търси осиновители. То е здраво, но кандидати за
Коментари Харесай

Няколко семейства отказаха да осиновят здраво дете

2-годишно дете търси осиновители. То е крепко, само че претенденти за него няма. Причината - заболяване на майката, което вероятно детето може да отключи в бъдеще.

Още с първия си мирис детето стартира сложна борба - тази за лично семейство. Почти незабавно след раждането лекарите подават сигнал към обществените.

„ Детето е застрашено от занемаряване от неговата майка, която е била във очевидно несъответстващо положение ", съобщи шефът на РДСП - Враца Мария Търнавска.

Пет дни след раждането то е изписано и го поемат обществените служащи. Търсят му приемно семейство и два месеца по-късно откриват такова. И до през днешния ден детето живее с тях.

След като шест месеца биологичната му майка не подава документи, с които да си изиска детето назад, през януари тази година го вписват в регистъра за осиновявания.

„ То е от български генезис и е крепко. Това е детето фантазия за осиновителите ", разясни Мария Търнавска
А претенденти за осиновители по принцип не липсват. Информацията за тях е събрана в томове и класьори. Томовете са 97. Във всеки от тях има информация за 100 чакащи фамилии. Допълнително има и десетки класьори с досиета. Отново на претендент осиновители.

Именно в страниците на тези томове обществените специалисти стартират да търсят родители за към този момент 2-годишното дете. На всеки, който е подобаващ, изясняват, че бащата е незнаен, а майката с психическо заболяване. Въпреки това претендент осиновителите желаят среща с детето.Те доста го харесват. После обаче идват съмненията. Въпреки че е крепко имат съществени опасения, че болестта на майката може да се отрази и на детето един ден. Отказалите се досега са 4 фамилии. Ако скоро не се появи българско семейство, което да одобри без предубеждения и бъдещи опасения дребното дете, то след месец, досието му ще попадне всред документите на децата, чакащи за интернационално осиновяване.

„ Чужденците нямат такива терзания във връзка с здравословното положение на детето. Никога не се тормозят от фамилната обремененост ", сподели още Мария Търнавска.

Затова обществените са сигурни, че даже в продължение на месеци никой да не е поискал да чуе думите мама и тати от 2-годишното дете, то намирането на осиновители в чужбина ще се случи за броени седмици.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР