2 години след началото на руската агресия в Украйна, нейният

...
2 години след началото на руската агресия в Украйна, нейният
Коментари Харесай

3-тата година от войната ще бъде най-тежка за Украйна

2 години след началото на съветската експанзия в Украйна, нейният край наподобява все по-далеч. След неуспеха на украинската контраатака да донесе обилни победи, Украйна още веднъж се връща в отбранителна позиция, като това ще бъде основната ѝ цел. Постоянната замяна на самодейността на фронта си проличава и в медиите. Тези 2 години могат елементарно да бъдат систематизирани с непрекъснатата смяна от краен оптимизъм към краен скептицизъм според коя от двете страни има самодейността на терен. В началото на „ бързата “ съветска атака се очакваше светкавична победа над украинските сили. Това не се случи, което от своя страна докара до мощен удар по имиджа на съветската войска, която през последните десетилетия се представяше за „ 2-рата войска в света “. Крахът на съветския „ блицкриг “ докара до украински победи на север, това извънредно промени визиите за съветската войска, като излязлата нескрито непросветеност беше изцяло превзета от украински оптимизъм за неспособността на Русия да завоюва. Това значително към момента правилно, тъй като руснаците не реализираха задачите за „ освобождение “ на източните украински райони или промяна на държавното управление, само че цялостното съветско проваляне, наподобява надалеч. С прегрупирането на силите на Кремъл последваха методични напредвания в Източна Украйна, като се окупираха Лисичанск, Северодонецк и по-голямата част от Луганска област. Виждането към войната още веднъж се промени, „ Русия може да не е съвършена, само че с мудни офанзиви и голямо количество артилерия ще успее да взима територия “. Светкавичната контраатака на Украйна в Харковска област обърна трендовете, като украинците освободиха цялата област и стигнаха Луганска област. Херсон беше освободен на юг, духът на украинците беше по-висок от всеки път, зимата обаче Русия още веднъж стартира изтощаващи офанзиви, този път към Бахмут, като Русия завладя града макар многото жертви.


През 2023 година наклонността се промени още веднъж, протестът на „ Вагнер “, която беше в центъра на военните дейности в Бахмут, още веднъж сподели пробойните в съветските сили. Съперничеството в съветската войска, прераснало в открити престрелки, сложи Украйна в най-хубавата си позиция от началото на войната. Като съвсем цялата 2023 година тя беше сложена в центъра на военната самодейност. Пристигането на западни тежки бойни машини повдигна оптимизма за контраофанзивата. С развиването на войната, тези промени в разказа стават все по-дълги. От траещи няколко месеца– към този момент доближават съвсем година. От зимата Русия пое тази щафета. Неуспехите в Запорожие доведоха до ликвидиране на най-оптимистичните хрумвания за победа над Русия. Това дружно с намаляването на западната помощ слага Украйна в може би най-трудната ѝ позиция от първите няколко месеца на войната.

3-тата година от войната ще бъде управлявана от самодейност на Русия. Напредванията към Авдийвка и непрекъснатите офанзиви по фронта потвърждават това. В седмиците от най-ожесточените боеве към града Украйна беше обявила за над 1000 офанзиви по протежението на фронта. Блокирането на помощите за Украйна от Конгреса на Съединени американски щати ускориха позицията на Русия. Украйна се изправя пред 3-та година, която ще се отбранява, като нападна спорадично появили се цели, примерно Черноморския флот. Тази зима служи за претекст към това какво може да се чака в Украйна.

Авдийвка

След стагнацията в Запорожие съветската войска мина към офанзива в Донецка област. Градчето Авдийвка се намира единствено на няколко километра от Донецк и съветските сили дружно със сепаратистите не можеха да изтласкат украинската войска още от 2014 година Тази зима Кремъл стартира масирано нахлуване към града за да го обкръжи. Мащабността на офанзивите става забележима с съветските загуби, до момента в който го превземе. Според блоговете за разузнаване с открити източници Oryx и WarSpotting, които се занимават с документирането на съветските и украинските загуби във войната, единствено при Авдийвка за документирани най-малко 666 съветски загуби на техника и артлилерия (224 танка и над 350 други бойни машини). Според съветския боен блогър „ Мурз “ загубите на Москва възлизат на най-малко 300 бронирани машини и към 16 000 загуби в човешка мощ (след тези мнения „ Мурз “ се самоуби). Според Украйна жертвите от съветска страна доближават 40 000. Интензитетът на дейностите към този източноукраински град акцентират съветската самодейност на фронта, до момента в който сходни загуби надали биха били търпими в дълготраен проект, защитната позиция на Украйна е реалност. Подобни дейности могат да се чакат и в други направление – украинският плацдарм на Днепър към Кринки, източната част на Харковска област и освободената от Украйна територия в Запорожие.

Черно море

Малкото места където Украйна продължава да подържа самодейността е в Черно море, това е иронично с обстоятелството, че украинският флот на процедура не съществува. Руските загуби единствено този месец възлизат на десантния транспортен съд " Цезар Куников " и корвета с управляеми ракети " Ивановец ". Като по-рано през войната беше потънал флагмана на Черноморския флот „ Москва “. Флотът е изгубил към една трета от силите си, в това число подводница. Противокорабните ракети и морските дронове дейно изкараха Военноморски сили на Русия отвън войната, като останалите кораби са принудени да се крият в отдалечени пристанища или да рискуват да се трансфорат в подводници. Украинските нападения по този спектакъл от военните дейности най-вероятно ще продължат, като това се удостоверява и то публични лица. Черно море може да се дефинира като най-големият триумф на контраофанзивата от 2023 година

F-16

Американските изтребители F-16 Fighting Falcon, предоставени от европейските съдружници, се чака още това лято да дойдат в Украйна. Това е последната облага на Киев на западно съоръжение. Със усилването на „ умората “ към съдружници тези доставки наподобяват все по-важни, тъй като продължителната помощ изключително в Съединени американски щати е в застой. Американските законодатели се разделиха към помощта за Украйна с наближаването на президентските избори. Платформата на хипотетичния претендент на Републиканската партия Доналд Тръмп се върти към понижаване на помощта на Украйна и незаконната имиграция. Поддръжниците на Тръмп интензивно блокират самодейностите в Конгреса за границата и интернационалната помощ, с цел да предотвратят евентуална законодателна победа на Байдън преди ноември. С моментната недоразвитост на най-големият боен снабдител на Украйна, изтребителите наподобяват като дребното позитивни неща за Украйна от към военни доставки. Западните самолети няма да бъдат магическо решение за войната, само че ще съумеят да попълнят към този момент изтощените Военновъздушни сили на Украйна, които от началото на войната водят неравна борба с сериозно по-силен съперник. Продължаването на украинските Военновъздушни сили да водят интервенции е една от огромните победи на Киев и провали на Москва. Новите самолети ще дават на украинските водачи спомагателни благоприятни условия от към оръжия. Голяма част от най-използваните и развити западни оръжия са с въздушна устременост, имайки поради фокусът към доминация във въздуха. Ракетите Storm Shadow/SCALP, HARM и ръководените бомби JDAM към този момент бяха дадени на Украйна, като F-16 няма да има потребност от творчеството на украинските механици за инкорпориране на новите оръжия. Ракетите въздух-въздух AIM-120 AMRAAM ще бъдат от изключителна значимост, имайки поради намаляващите боеприпаси от руски вид. F-16 ще отключи опцията за доставки на европейските ракети въздух-въздух Meteor, които могат да нападат цели до към 200 км. Отделно от това ще се отключи опцията за американските крилати ракети AGM-158 JASSM.

С все по-прозрачното полесражение, поради всеобщото потребление на дронове, войната доближи до окопна фаза. Изключително кървавите офанзиви реализират прогрес в границите на няколко километра, като огромни разгръщания на сили стават обречени. Русия в близко бъдеще ще продължи да нападна, надявайки се на умората в украинските съдружници и бавното изтощение на бранителите. Украйна ще чака моментите си и ще се пробва трансформира всяка борба в обособена Авдийвка за съветските сили от към загуби. Войната навлиза в 3-та година, като краят ѝ не може да бъде избран./БГНЕС

-----

Георги Василев, интернационален редактор в БГНЕС.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР