2 години и 4 месеца условно е присъдата на 20-годишният

...
2 години и 4 месеца условно е присъдата на 20-годишният
Коментари Харесай

Младеж с книжка от 18 дни, убил приятел край Пловдив, ридае в съда

2 години и 4 месеца условно е присъдата на 20-годишният футболист Георги Генчев
" Загубих другар, още го претърпявам, моите съболезнования към околните на Ники, доста скърбя. " Тези думи изрече през сълзи в Пловдивския областен съд  20-годишният в този момент Георги Генчев от Съединение, който катастрофира тежко  на 12 ноември 2021 година и един от четиримата му другари в колата почина. Към тази дата младежът имал брошура от 18 дни. С приятелите му потеглили от Съединение към Пловдив с колата на брат му, с цел да вечерят. На връщане към този момент било мрачно и към 21 часа наоколо до Царацово Георги Генчев изгубил надзор над нисана, почнал да криволичи наляво-надясно, без да направи опит да спре, в един миг автомобилът излязъл отвън пътното платно и се блъснал в спрял край намиращата се там лаборатория трактор. От удара колата се завъртяла във въздуха, единият от пасажерите - 15-годишният Никола Николов, паднал от нея и се блъснал в бетонната стена на лабораторията. Момчето получило тежки контузии по цялото тяло, само че съдбовната била черепно-мозъчната. Автомобилът се приземил по таван, ранени били и лидерът, и другите момчета в автомобила, като един от тях - Илия Клявков, бил със счупена лява лопатка.

Георги Генчев, който е футболист в тима на с. Труд,  призна напълно виновността си, което му подсигурява понижаване на присъдата с една трета. Прокурорът Кичка Пеева-Казакова изиска насочена към минимума от 3 години присъда, само че ефикасна. За излежаване на наказването в пандиза настоя и юристът на околните на починалото момче Пламен Бонев. " Искаме 7 години отнемане от независимост. Ако наказването бъде отсрочено, у подсъдимия се основава възприятие за безотговорност, а у обществото - чувство за липса на правдивост ", сподели той и направи паралел с последната злополука в София, при която почина друго 15-годишно момче.

" Няма място за съпоставяне сред двата случая, в София става дума за шофиране след приложимост на алкохол. Не би следвало присъдата да се произнася под въздействие на тази последна злополука ", възрази юристът на Генчев Васил Василев и настоя за условно наказване. " Ще приема всичко, единствено да не влизам в пандиза ", сподели в последната си дума лидерът.

В последна сметка произнесената присъда е 2 години и 4 месеца условно с 4 години изпитателен период след редукцията на наказването поради направеното самопризнание. Георги Генчев остава без брошура за 4 години и ще би трябвало да заплати разноските по делото от над 2600 лева В претекстовете си към решението арбитър Весела Евстатиева изясни, че съставът се е съобразил с чистото правосъдно минало, трудовата ангажираност и положителните характеристични данни на Генчев. Отчете и че повода за злополуката е загуба на надзор, дължаща се на неумелост, лидерът не е пил или вземал дрога, нито е избягал от местопроизшествието.

Адвокатът на околните на починалия Пламен Бонев беше безапелационен, че ще апелира пред Апелативния съд. 

Ваня Драганова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР