2 февруариБългарската православна църква (БПЦ) отбелязва Сретение Господне. Това е

...
2 февруариБългарската православна църква (БПЦ) отбелязва Сретение Господне. Това е
Коментари Харесай

Църквата чества Сретение Господне, а народът празнува Петльовден

2 февруари

Българската православна черква (БПЦ) отбелязва Сретение Господне. Това е един от 12-те огромни празници в годината и един от четирите празника, отдадени на Божията майка.

Известен е още като зимна Богородица и Вълча Богородица. Навършват се 40 дни от раждането на Исус Христос.

" Сретение " значи " среща ". На този ден 40 дни след раждането Света Дева Мария занесла Исус Христос и го показала на праведния Симеон в йерусалимския храм. Според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога.

Така отсам се ражда и традицията на 40 ден след раждането майката да носи бебето в църквата.

В националния календар празникът е прочут като

Петльовден

Възрастните го свързват с антична легенда. Тя споделя за цар Ирод, който избил всички новородени деца, с цел да откри новия цар. За да избави своя обичан наследник, дева Мария белязала дома си и всички прилежащи врати с кръвта на обезглавен петел. От тогава петелът се трансформирал в сакрален облик на изгрева и станал знак на безконечния живот.

Затова българите тачат Петльовден за здраве на дребните деца. На този ден не се работи. Рано сутринта във всяка къща, където има малко момче, колят курбан - черен петел. Ритуалът се извършва на прага на вратника. С кръвта на петела стопанинът прави кръст на вратата на дома си. От петела подготвят обредна храна, пекат дребни кравайчета, които раздават на близки и съседи.

В някои краища Петльовден е прочут още като

Симеоновден

Денят се тачи за здраве на добитъка. Наричат го още Зимен Симоновден или Света Богородица. Смята се за най-халтавия празник и е обвързван със спазването на ред забрани. В този ден не се реже, сече и цепи, по тази причина се скриват всички остри предмети - брадвата забиват на дръвника, а ножът - удрят в желязо. Не се преде, не се тъче, не се шие или плете, не се готви, а хлябът се нарязва предходния ден. Мъжът и дамата не се събират. Старо вярване е, че в случай че се роди животно с белег или човек – с кусур, стопанката не е спазвала възбраните на Симеоновден.

Днес да почерпят Симеон, Симон, Симеонка, Симонка, Симона...
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР