2.5% от ухапаните ще бъдат заразениМежду 20 и 25% от

...
2.5% от ухапаните ще бъдат заразениМежду 20 и 25% от
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Един от четири кърлежа носи зараза

2.5% от ухапаните ще бъдат инфектирани

Между 20 и 25% от кърлежите носят болести. Най-опасната от тях е Лаймската болест. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова по Нова ТВ. По думите ѝ обаче едвам 10 на 100 от ухапванията от инфектирани инсекти поразяват човешкото тяло. Това значи, че едвам сред 2 и 2.5% от случаите на ухапани ще бъдат инфектирани.

Проф. Христова увери, че пръсканията срещу насекомите към този момент са срещнали в цялата страна. При захапване е допустима профилактика, само че поради дребния % на болест, тя не се предлага. По думите на експерта това би довело до скок на антибиотичната устойчивост. Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания изясни, че в първите няколко месеца от заразяването с Лаймска болест лекуването с антибиотик е доста ефикасно.

Първият случай на инфектиран с морбили у нас е на 4-годишно дете. По документи то е имунизирано, само че няма антитела. Проф. Христова акцентира, че в сред 1 и 5% от случаите хората образуват доста за малко антитела против заболяването, а по-късно те изчезват. Съществува и опция, която обаче не може да бъде потвърдена, че пациентът е бик имунизиран единствено по документи. „ Докато са единични случаи, заплаха няма ”, увери специалистът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР