2,5 млн. жители са обхванати от националната система за разделно

...
2,5 млн. жители са обхванати от националната система за разделно
Коментари Харесай

Прибират термометри и апарати за кръвно от 2,5 млн. българи

2,5 млн. поданици са обхванати от националната система за разделно събиране на рискови боклуци от бита. Една трета от семействата имат опция да отделят и да предават в мобилни пунктове остарели термометри с живак, лепила, бои и медикаменти с изминал период на валидност, а единствено в София столичани са предали 30 тона сходни боклуци, които не трябва да попадат в контейнерите за боклук, оповестяват органозаторите от „ БалБок Инженеринг “.

Системата започва през 2014 година В огромните градове. Обхванати от нея, сред 2 и 4 тона годишно се събират и се обезвреждат.

В първите години количествата са били по-малки, само че хората от ден на ден се ориентират към отделянето и предаването на рисковите боклуци, които се генерират в бита, безапелационни са специалистите. В София пък активността започва още през 2012 година В столицата рисковите боклуци се одобряват и от домовете на жителите по поръчка на тел. 0 700 11 750 на цената на един градски диалог, оповестиха от Столичната община. Това е облекчение за хората, които желаят да предадат лакове и бояджийски материали, останали след ремонт.

Дребните уреди и опаковки се събират в мобилни пунктове, които се провеждат на избрани места по разгласен график. От кметството прецизират, че медикаментите с изминал период на валидност се одобряват единствено в тези пунктове поради това, че размерите са дребни и не съставлява компликация да се занесат на място. Разделното събиране на старите медикаменти предотвратява злоупотреби с тях и произшествия с хора и животни, безапелационни са специалистите. Много постоянно с изключение на старите си медикаменти жителите предават живак и уреди, съдържащи живак, като термометри, апарати за кръвно налягане и живачни ампули. Това са и най-разпознаваемите рискови боклуци в бита.

Останалите типове, като препаратите от битовата химия, от растителна отбрана, занимание материалите – киселини или основи, боите, лаковете, разредителите също са рискови, тъй като са запалими, токсични, а и провокират разяждане в околната среда.

Мобилните пунктове, в които се одобряват тези боклуци, имат и осведомителна цел. По време на акциите се раздават листовки, в които е разказано кои боклуци не би трябвало да се изхвърлят в общите контейнери, като се разпространяват знаците на опаковките сочещи риск за здравето и околната среда. Мобилните пунктове в Столичната община през 2019 година са 21, а за страната са 78, прецизират от „ БалБок “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР