2 282 лв. е общата стойност за 3 членно семейство

...
2 282 лв. е общата стойност за 3 членно семейство
Коментари Харесай

КНСБ: Един работник се нуждае на месец от 1 267, 53 лв. frognews.bg

2 282 лева е общата стойност за 3 членно семейство (2 работещи възрастни + 1 дете до 14 год.) От началото на годината приходът, нужен за прехрана, нараства с 4,2%, а на годишна база с 15,6%, демонстрира още изследването.

Направеното проучване потвърждава, че повишаването на месечния нужен приход за прехрана на 3-членно семейство се усилва с 358 лева за едногодишен интервал, а за 1 лице сумата нараства със 199 лева Необходимият приход за храна и публично хранене е 483,60 лева, за 1 работещо лице, това съставлява 38,2% от общия разход.

Спрямо предходното тримесечие повишаването е с 6,2% и с 23,6% на годишна база, като ускорено повишаване за последното тримесечие се следи при “хляб и зърнени култури”- 11,6%, “месо и месни продукти”- 9,4%, яйцата с 6,5%, “мляко и млечни продукти”- 9,3%, “животински и растителни масла”- 7,9%, до момента в който цените на услугите в заведенията за публично хранене са с растеж 7,2%, още веднъж на тримесечна база. Най-голямото нарастване на цените на тримесечна база бележи групата “Електроенергия, газообразни и други горива- 19,3%, “жилищно обзавеждане и домашен уреди”-4,8%, “транспорт”- 6,4%, “здравеопазване”- 5,6%.

Проучването сочи, че България е страната в Европейски Съюз, която осъществя максимален % хора, които не могат да поддържат дома си съответно топъл през 2021- 23,7%. “Общите констатации и рекомендации на КНСБ са предпочитано дискутиране и установяване на дефиницията “енергийно беден”, като досега такива липсват”, прецизират от синдикалната организация и се предлага през идващия отоплителен сезон да се мисли за нарастване на обсега на подпомаганите лица за целевите помощи за отопление.

Изследването за прехрана на живот демонстрира обективно нужната за даден тип домакинство сума от средства, до момента в който цената на заплата за прехрана е израз на нужния междинен размер на работната заплата, която обезпечава тези средства, според от броя на работещите и членовете на фамилията на прехрана.

И при двете понятия се употребява потребителска кошница, а насъбраният през годините методически опит дава съображение да се припознае и надгражда създадената към този момент методология за прехрана на живота. Заплатата за прехрана се пресмята като чист приход, нужен за покриването на главните разноски и директно кореспондира с ценовите промени в интервала на наблюдението. Тя е функционалност на закрепените тегла на ползване, от една страна, и потребителските цени – от друга.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР