2 200 проверки извършиха инспекторите от отдели Контрол на храните“

...
2 200 проверки извършиха инспекторите от отдели Контрол на храните“
Коментари Харесай

БАБХ извърши 2 200 проверки в обекти за производство и търговия с храни

2 200 инспекции направиха инспекторите от отдели „ Контрол на храните “ към Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) в цялата страна през интервала 06 – 10.03.2023 година, оповестяват от там за Morerto.net. По планов надзор в обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене са осъществени 1 633 инспекции, по сигнали и тъжби – 74 броя. Осъществени са още 211 тематични инспекции, 203 броя по регистрации по Закона за храните и 79 – в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни.

За установени нарушавания в хода на инспекциите са издадени 22 акта и 122 наставления, според Закона за храните.

Възбранени и ориентирани за заличаване са 308 кг храни без етикети, без документи за генезис, унищожени са 235 кг храни.

Сред установените несъответствия при осъществените инспекции на територията на Република България са: предложение на храни с изминал период на валидност, без идентификационна маркировка, без документи за генезис, погрешно етикетиране; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, софтуерно съоръжение и незадоволително хигиенично състояние; липса на показани справедливи доказателства за неутрализиране на СЖП и други.

Проверките не престават. Гражданите могат да подават сигнали към БАБХ на Горещия телефон 0700 122 99 или посредством онлайн платформата на формалната интернет страница на организацията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР