2 000 българи са напуснали Одеса от началото на войната

...
2 000 българи са напуснали Одеса от началото на войната
Коментари Харесай

2000 българи са напуснали Одеса от началото на войната в Украйна

2 000 българи са напуснали Одеса от началото на войната в Украйна, заяви за Българска телеграфна агенция Елена Волкова от Асоциацията на българите в Украйна.

" 60 000 българи живеят в Одеса (130 000 в района). От тях доста останаха, само че желаят да се изтеглят и всеки ден звънят. Хората се опасяват да бъдат в града. Екипа на нашата асоциация, отпред с Антон Киссе - неин ръководител и народен представител от украинския парламент, продължава да образува описи, провежда рейсове, изтегля хора в България ", споделя за Българска телеграфна агенция Елена Волкова.



По нейна информация цените на храните и горивата в Украйна са се повишили доста. На места по бензиностанциите няма гориво. Магазините работят, само че без огромен подбор от артикули. Липсват артикули от първа нужда. Затова в Одеса има стотици центрове за помощ, където се образуват стратегически ресурси от храна и медикаменти. България, Турция, Полша, Франция изпращат филантропична помощ.

" Започнаха да се отварят търговски центрове, заведения за хранене, кафенета, театри и даже градският зоопарк. Миналата седмица понижиха комендантския час. Държавата приканва бизнеса да стартира да действа, доколкото това е допустимо. Така че Одеса продължава да живее. С настъпването на пролетта хората започнаха да вървят в паркове, да се разхождат по градските плажове. И когато чуят сирената, към този момент не реагират и не се крият в бомбоубежища. Вече привикнаха с този метод на живот. Адаптираха се към ситуацията ", споделя Елена, която е бесарабска българка.

Тя е безапелационна, че макар че има опция, няма да напусне Украйна. " Можехме с детето ми да отидем на по-безопасно място, само че взех решение да останем тук. Засега съм в Одеса, тъй като тук има повече връзки, повече благоприятни условия да оказвам помощ на хората, които имат потребност, да оказвам помощ за евакуирането на българите от Бесарабия и цяла Украйна ", добавя Елена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР