БНТ2/3 от болниците донорски бази в страната не са подали

...
БНТ2/3 от болниците донорски бази в страната не са подали
Коментари Харесай

2/3 от донорските бази в страната не са подали нито един донор от години

БНТ

2/3 от лечебните заведения донорски бази в страната не са подали нито един донор в последните години. Затова и броят на осъществените трансплантации в България е неведнъж по-нисък спрямо европейските страни. 1154 българи се нуждаят сега от трансплантация на разнообразни органи. Днес означаваме Европейския ден на донорството.

Той би трябвало да направи първата и най-важна крачка, с цел да се стигне до трансплантация - да открие донор в мозъчна гибел.
доктор Слави Асов - лекар-анестезиолог, координатор по донорство във ВМА: При нас не са доста, почтено казано за предходната година мисля, че са един или двама, за тази година нямаме такива пациенти.
Д-р Слави Асов е един от лекарите, поради които преди месец трима души бяха сполучливо трансплантирани с органи на донор от Силистра. Това беше едвам 12 донорска обстановка в страната за тази година.
доктор Слави Асов - лекар-анестезиолог, координатор по донорство във ВМА: Има доста проблеми, които стоят, изключително пред сътрудниците от провинцията - незадоволително финансиране, незадоволителна мотивация, боязън от осъществяването на такива действия.


Евгени Георгиев получава ново сърце преди 14 години. Две са сърдечните трансплантации за 2019 година. Чакащите са 41.
Евгени Георгиев - Алианс на трансплантираните: Просто не желая да мисля какво би се случило, в случай че би трябвало да очаквам отново за ново сърце.
34 лечебни заведения в страната са донорски бази - т.е. в тях би трябвало да бъдат откривани евентуалните донори. 10 от тези бази са в София. Във Велико Търново има единствено една. От тези 10 са подадени два донора тази година. От Търново - пет. Защо там съумяват?
доктор Сибила Маринова- координатор по донорство в МОБАЛ~ " Д-р~ Стефан~Черкезов ", В.Търново: Това, че сме го приели като наша персонална и професионална идея, сами сме си създали нужната организация.
Свързахме се с огромните болници-донорски бази и ги попитахме за какво рядко подават донори. Отговорът - няма подобаващи пациенти или отвод на околните.
доктор Костадин Чифлигаров - координатор по донорство, УМБАЛ " Свети Георги ", Пловдив: Реалните са по един на година. Максимум двама.Това е безпределно ниска цифра на донорски обстановки в една такава огромна болница, каквато е " Свети Георги ".
Какви са аргументите - надзор следва да реализира Агенция " Медицински контрол ".
Росен Иванов - изп. шеф на Агенция " Медицински контрол ": Някакви мъчно е да отговоря аз на този въпрос. Не е ясно в действителност каква е повода. Липса на задоволително интензивност и може би заинтригуваност от лечебните заведения.
 



В разбор на организацията се споделя, че следят безусловно неглижиране на дейното търсене на пациенти със подозрение за мозъчна гибел. Факт е обаче, че анестезиолозите са прекомерно малко и прекомерно натоварени.
доктор Костадин Чифлигаров - координатор по донорство, УМБАЛ " Свети Георги ", Пловдив: Основният проблем, с цел да не се реализира донорство както в развитите страни е самата система на опазване на здравето.
Обявената през август стратегия за поощряване на донорството към момента не е призната.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР