1963 души са на опашкатаКриза има в областите Добрич и

...
1963 души са на опашкатаКриза има в областите Добрич и
Коментари Харесай

Не стигат местата в домове за стари хора

1963 души са на опашката
Криза има в областите Добрич и Велико Търново

Дефицит на жилища за хора с увреждания

Не доближават местата в домовете за възрастни и за хора с психологични разстройства, демонстрират данни на Агенцията за обществено подкрепяне. В страната работят 82 домове за остарели хора, разпределени в 73 общини, като заетите места в тях са 4263, а чакащите са 1963 души.

Средният потенциала на домовете за остарели хора в страната е 81 на 100 хиляди души население, варирайки от под 40 на 100 хиляди души в областите Търговище, Плевен, Варна, Пловдив и Бургас до над 140 на 100 хиляди души от популацията в областите Ямбол, Силистра, Монтана, Видин, Велико Търново и Враца. Разликата сред свободните места и чакащите пък демонстрира, че дефицитът тук-там е максимален в домовете в областите Добрич и Велико Търново (по към 200 чакащи за всички домове в област­та).

Недостиг има и в домовете за хора с душевен и физически увреждания, като 4310 души чакат за настаняване в тези обществени институции. Най-много са чакащите за място в домовете за хора с душевен разстройства и с умствена назадничавост - надлежно 1107 и 2057 души.

Домовете за хора с увреждания са неравномерно разпределени по територията на страната, демонстрират още данните. С най-голямо покритие са тези за хора с умствена назадничавост - такива домове действат в 26 общини. Разглеждани по области, данните демонстрират, че Монтана е единствената област в страната, в която има домове за пълнолетни с увреждания от всички видове. Най-висок е потенциалът за настаняване в областите Пловдив (428 души), Монтана (350 души), Бургас (348), Стара Загора (341), до момента в който в областите Кърджали, Перник и Плевен няма нито един дом.

Недостиг има и на предпазените жилища за хора с увреждания, като в България работят 126 с потенциал 1001 души. Последните налични данни демонстрират, че настанените в тях са 952 души, а чакащите за тази услуга - 2217 души (недостиг от 233%). Най-голям е дефицитът в предпазените жилища за хора с психологични разстройства, където чакащите са седем пъти повече от ползвателите и потенциала им (230 места).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР