1951 година. София е мрачен и студен град. На седми

...
1951 година. София е мрачен и студен град. На седми
Коментари Харесай

Софиянски: Нашите имаха трудни времена, но не съм усещал враждебност от ДС

1951 година. София е тъмен и леден град. На седми ноември, когато комунистическата власт чества Октомврийската гражданска война, в фамилията на Антон и Елена Софиянски се ражда техния наследник – Стефан. Ирония на ориста, само че фамилията на бъдещия министър председател Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра е гледано с съмнение от комунистическата власт поради своя генезис. Единият му дядо е бил народен представител преди 9 септември, бил е един от крупните търговци на интернационалния пазар. Неговата сабя украсява и до през днешния ден фамилния дом.

" Нашите имаха сложни времена, само че не съм усещал неприязън от Държавна сигурност. Не ни пускаха да пътуваме в чужбина, другояче живеехме обикновено ", спомня си бившият длъжностен министър-председател от 1997 година в изявление за " Офанзива ".

Младият Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра приключва статистика и стартира работа в областта на превоза. И тогава стигмата за пътешестване на запад от желязната завеса се разчупва. Полъхът на смяната е пристигнал дружно с перестройката на Михаил Горбачов.

Времената обаче бързо се трансформират. Скоро излиза наяве, че комунистическия режим се задъхва. За да пристигна 10 ноември, който заварва Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра на работа в Центъра по електронизация на строителството и строителната промишленост.

Събитията се развиват мълниеносно. Току-що проходилата съпротива би трябвало да построи от нулата своята организация и структури по места. И тук намира своето място Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра.Извън сантименталната история на Съюз на демократичните сили обаче споровете разяждат демократичната общественост от вътрешната страна. Разцеплението е въпрос на време. " Играехме мач, когато ни споделиха, че Живков е паднал поради вътрешнопартиен прелом. Не можехме да повярваме. После седнахме да го отпразнуваме ", разкри Софиянски. 

Следват няколко години безвремие. Обществото е изтощено от политическите интриги, от което се възползва най-добре Българска социалистическа партия. Шест години след свалянето на Тодор Живков, социалистите се завръщат триумфално във властта, печелейки безусловно болшинство. Начело на партията обаче не е нито един от старите червени велможи, а младият Жан Виденов. Скоро излиза наяве, че ръководството е същинска злополука. Банките банкрутират, левът се обезценява, хиперинфлацията доближава невиждани равнища. България излиза на улицата и опустошава ръководещата върхушка.

" Трябваше да запазим политическата мощ встрани и да подходим по-професионално. Искането на избор на доверие от страна на Филип Димитров беше вярно, той беше почтен човек ", счита той.

След близо един месец митинги са планувани предварителни парламентарни избори. Току що определеният президент Петър Стоянов назначава за длъжностен министър-председател Стефан. Служебното държавно управление организира парламентарните избори, на които с безусловно болшинство на власт идва ОДС, а министър председател става Иван Костов.

Софиянски споделя, че не е имал директен спор с Костов. Но е бил уверен, че е трябвало да поддържа Национална движение „Симеон Втори". Тук идва разликата сред Съюз на демократичните сили и ССД. " Обидно и неверно е, че гласувахме с Българска социалистическа партия ", счита той.

През 1999 година Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра печели нов мандат като кмет на столицата. Вътрешните несъгласия в Съюз на демократичните сили обаче предвещават сериозните промени. През 2001 година Симеон Сакскобургготски се завръща дефинитивно в България и застава отпред на Национална движение „Симеон Втори". На изборите, обединението управлявана от царя печели съвсем безусловно болшинство. В същата година Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра напуща Съюз на демократичните сили и основава Съюза на свободните демократи.

" Зад гърба си имам две банки и валутен ръб, излизане от рецесия. Ние привързахме лв. към марката. Моделът " Софиянски " е работа, работа, работа ", акцентира той.

Въпросът е дали 32 години след началото на демократичните промени няма заплаха носталгици да се изкушат и да се опит да завъртят колелото на историята обратно. Според Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра такава заплаха няма. Но и не крие разочарованието си, че България не употребява участието си в Европейския съюз, с цел да се трансформира в районен водач.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР