1950 са ваксинирани в спешния център Пирогов“ с първа доза

...
1950 са ваксинирани в спешния център Пирогов“ с първа доза
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни

1950 са имунизирани в незабавния център „ Пирогов “ с първа доза на имунизацията на AstraZeneca и Оксфорд от петък следобяд до през вчерашния ден вечерта. Това заяви тази заран шефът на лечебното заведение проф. Асен Батов, представен от.

„ Образно казано от 27 декември до този уикенд общо сме ваксинирали тук 4200 души, от които 1250 с втора доза. Говорим за разнообразни благоприятни условия и напълно различен мащаб. Дадохме опция на доста хора да дойдат сами и да създадат своя персонален осведомен избор. След като бяха съветвани от нашите сътрудници, те си направиха своята първа доза “, уточни проф. Балтов.

По думите му зелени коридори за искащите да се ваксинират ще има и през идващите дни. Ваксинирането и през днешния ден денем ще продължи до момента в който има хора, даде обещание шефът на „ Пирогов “.

„ Няма да се стопират четирите етапи. До 13.00 ч. през днешния ден в „ Пирогов “ ще продължат всички, които са записани по описи в първите четири етапи, имаме подготвеност. След 13.00 ч. още веднъж ще бъде дадена опция да се отворят зелените коридори на пет имунизационни пункта в „ Пирогов “, където да продължи имунизацията с имунизацията на Оксфорд. Обикновено имунизираме до 17:30, само че при нужда времето може да бъде удължено. “, разяснява проф. Балтов.

Той изясни, че опцията да се избира ваксина ще зависи от доставките. „ Знаете, че бяха непокътнати огромна част от пристигналите до момента ваксини, създадени на база осведомителна РНК технология, с цел да се имунизират районните изборни комисии и секционните изборни комисии, защото втората доза би трябвало да се сложи най-малко 10 дни преди изборния ден. Оттук нататък всяка нова пратка, която пристигна, ще бъде разпределяна по 28 РЗИ-та и ще бъде пусната свободно както за хората от четвърта фаза, по този начин и за всички останали искащи жители “, добави той.

Проф. Балтов изясни, че няма данни за остри реакции при никой от имунизираните. Имало е позвънявания с недоволства за нараснала температура, което е естествена реакция.

Той е безапелационен, че хората имунизирани с първа доза би трябвало да продължат да носят маски и да съблюдават ограниченията, защото това е метода да пазим себе си и близките.  

„ Има нови проучвания от някои от компаниите, които създават ваксини, че след втората доза хората към този момент не са разпространители. Надявам се това да се удостовери. “, добави проф. Балтов.

Във връзка с опцията за имунизирането против COVID-19 на всички искащи лица, без значение от етапа на Националния имунизационен проект, в която попадат, през вчерашния ден министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те районни инспекции в страната. В него той разпорежда да се сътвори нужната организация, която да даде опция ваксини да се слагат в имунизационни пунктове, както следва: целодневно в събота и неделя; в следобедните часове от понеделник до петък и при нужда - непрекъснато в лечебните заведения в регионалните градове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР