193 литра на квадратен метър - толкова дъжд се е

...
193 литра на квадратен метър - толкова дъжд се е
Коментари Харесай

Порои и градушки удариха свирепо Свищовско и община Левски

193 литра на квадратен метър - толкоз дъжд се е изсипал през вчерашния ден (20 май) единствено за 10-15 минути в ловешкото село Дерманци, заяви Анастасия Стойчева, дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология, представена от БНР
Освен дъжд, и градушка е паднала в Дерманци - с размер на градовите зърна 1,5-2 сантиметра.
Десетки къщи пострадаха в няколко села в община Свищов. За четири дни районът пострада съществено за повторно. Отново е прекратена железопътната линия сред Свищов и Левски. Нанесени са обилни материални вреди на пътната инфраструктура, няма бедстващи хора. Село Морава още веднъж е от най-засегнатите, описа кметът Георги Георгиев, представен от БГНЕС: " 20 минути го засякох падаше град, подправен с изобилен дъжд и до момента в който пристигнах на центъра, видях, че по тази улица, която се намира в дясната страна, потегли река ".
8 пасажери са били евакуирани от пътническия трен сред Левски и Свищов. Хората са извозени с коли на община Свищов до домовете си. Пострадали са десетки парцели, споделят локалните: " Голям дъжд с градушка подправен, напряко пъкълът се отприщи. Ниви под вода, жп прелезът и той похитен. Всичко е убито, чушки, домати. Асфалтът всичкият е изринат, нямаме асфалт към този момент. Имам наводнени площи с царевица. Около 90 декара. Нямам застраховка ".
Вътрешният министър Младен Маринов и министърът на земеделието Десислава Танева, дружно с шефа на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов, тази заран ще дойдат в Свищов с цел да създадат оглед на потърпевшите селища.
Градушки унищожиха земеделските посеви на четири землища в община Левски и в монтанското село Горна Вереница.
Силна стихия с градушка още веднъж падна и в региона на община Левски. Няма бедстващи хора. Напълно унищожени са земеделските насаждения на четири землища. Кметът на Левски обобщи обстановката по този начин: " Бедстващи хора няма. Прекъснати бяха връзките на всички места, само че общо взето токът е възобновен. Трябва да се разчистят пътищата в Асеновци, където бурята е помела дървета. Силна градушка, още веднъж са на 100 % занулени четири землища - на Левски, на Асеновци, на Аспарухово, на Козар Белене. Говорих със земеделци, нивите са все едно в този момент са изорани. Всичко е на земята, 100 %. Много е тежка картинката за следващ път ".
В късния следобяд мощен дъжд и продължителна градушка, с размера на орех тук-там, падна над град Левски и селата Асеновци, Козар Белене и Аспарухово.
Комисия занапред ще прави оценка вредите: " Смятам, че тази Агенция за битка с градушките, която преди седмица говореше за атакуване на градоносни облаци със самолети, не знам къде беше този път. Това се случва в цяла Северозападна България. Общината ми поредна година е, по какъв начин да кажа, занулявана като земеделие и като стопанска система ", добави Александрова.
Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология предвиждат, че последователно облачността ще понижава и сутринта ще бъде незначителна. През деня ще доминира слънчево време. След обяд над източните и планинските региони ще се развие купеста облачност, само че единствено на обособени места ще превали временен дъжд. Максималните температури ще са сред 22 и 27 градуса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР