192-ма заловени, докато тече първото им наказание, а 298, които

...
192-ма заловени, докато тече първото им наказание, а 298, които
Коментари Харесай

25 хванати без книжка за трети път, засекли дори удар между двама пияни

192-ма хванати, до момента в който тече първото им наказване, а 298, които в никакъв случай не са имали удостоверение, карат още веднъж
За трети път зад кормилото без брошура са хванати 25 души от началото на годината. При това - до момента в който второто им наказване към момента тече. Това излиза наяве от данните на Пътна полиция, предоставени на “24 часа ”.

Статистиката демонстрира, че сходни случаи се усилват доста. През цялата предходна година хванатите са 17.

Подобно безчинство е закононарушение и против всичките хванати са повдигнати обвинявания. Могат да влязат в пандиза за до 3 години, както и да платят санкция от 1000 до 3000 лева Ако са неосъждани обаче, по закон съдът е задължен да ги освободи от наказателна отговорност, защото плануванаъа оптималната присъда не надвишава 3 година Така едвам на четвъртото улавяне без брошура човек може да бъде наказан, само че условно. За ефикасна присъда би трябвало пето залавяне.

От януари до 7 септември най-вече са хванатите без брошура в София - шестима. Трима са хванати в София-област и по двама във Видин и Пловдив.

192-ма пък са седнали зад кормилото, откакто книжката им е била отнета с акт. За съпоставяне през 2022-а са били 157. Сега още веднъж най-вече са в София - 97, следвани от Бургас, Пловдив и Русе със надлежно 15, 13 и 9. Шофирането с отнета брошура също е закононарушение, за което наказването още веднъж е до 3 година затвор.

298 души, които в никакъв случай не са имали документ за ръководство на автомобил, са хванати зад кормилото до година откакто са глобени за същото. Столицата още веднъж е отличник - 15. 24-ма са в Пловдив, 16 във Варна и един по-малко в Ловеч. Предвидената присъда още веднъж е до 3 година затвор. И тук растежът по отношение на предходната година е забележителен - тогава са били 234. От Министерство на вътрешните работи изясняват, че резултатите се дължат на засиления надзор - в ежедневната акция против пияни и дрогирани се ревизира и за каране без брошура.

И до момента в който повторните нарушавания се усилват, то заловените за пръв път понижават. Тази година са 5882, а предходната са били 6199. Това са тези, които в никакъв случай не са имали шофьорска брошура. Най-много сходни водачи са хванати при акции на Столична дирекция на вътрешните работи - 774. В Пловдив са 437, а в Бургас - 390. А 218 от тях са хванати през юни, юли и август. 325 са във Варна, само че и там данните сочат, че нарушаванията са от лятото - 187 през трите горещи месеца.

Данни за убитите и ранените при произшествия с водачи без книжки няма. Причината е, че те се глобяват настрана за злополуката и настрана за карането без удостоверение.

1127 са злополуките със починали и ранени, при които някой участник в тях е бил пийнал или дрогиран. Това обаче не значи, че до случая се е стигнало поради използването на веществата. В графата има лек спад от м.г., когато са били 1198. Всичките случаи са закононарушения, санкционират се по отношение на типа на телесната щета, както и според от това дали има породена гибел. Промилите алкохол не са от голяма важност, когато има потърпевши. За съпоставяне единствено за шофиране след приложимост на алкохол е планувана само санкция, в случай че хванатият е карал с сред 0,5 и 1,2 промила. Едва по-късно има присъда. При каране дрогиран обаче се отива на съд и без да има случай, не се мери количеството на дрогата. Законовата дефиниция е “след приложимост на ”. Отскоро дружно с двете присъди, които са до 3 година затвор, се планува и лишаване на колата на притежателите, в случай че те са били зад кормилото, или заплащане на левовата равноценност на автомобила, в случай че хванатият е карал непозната кола.

877 са пияните водачи, взели участие в катастрофи от началото на годината. 18 са използвалите алкохол пешеходци, а 8 - пасажери. Общо случаите са 897. Числото е по-малко от сбора на трите групи, защото в някои от злополуките повече от един е бил пийнал. Има даже една злополука сред двама почерпени водачи. Тя се е разминала единствено със сцепена вежда на единия. Общо в произшествия с пийнал са починали 14 души. Един е бил пешеходец, 13 - водачи. Ранените са 328 - 15 са се возили, останалите са карали. За съпоставяне, през същия интервал на 2022 година е открита използването на алкохол от 1028 водачи, от 11 пешеходци и от 7 пасажери, като злополуките са 1043 и при тях са починали 19 и са ранени 286 водачи, ранени са 10 пешеходци и 5-има пасажери.

193 са хванатите да катастрофират, до момента в който са били дрогирани. Има и 3 случая на използвали опиати ударени пешеходци и един возил се пасажер. Катастрофите са 192, а починалите 13. Всичките са водачи. Ранени са 122-ма водачи, 3-ма пешеходци и 3-ма пасажери. През предходната година 117 дрогирани водачи са взели участие в произшествия, които са същото число. Загинали са 10 души и са ранени 56. Всички те са управлявали автомобила.

35 души са седнали зад кормилото и пияни, и дрогирани. Толкова са и злополуките. Загинали няма, а ранените са 11. През м.г случаите са с 3 повече, има и един умрял. Ранените още веднъж са 11.

Цели три пък са случаите, при които единият водач е бил пийнал, а другият дрогиран. И при тези произшествия няма починали, ранени са трима. Миналата година случаите са били с 1 повече, само че ранените са единствено 2-ма.

Общо 3010 пък са хванати да карат с сред 0,5 и 1,2 промила алкохол в кръвта. Те не са взели участие в произшествия. Глобени са с по 500 лева, в случай че дрегерът е посочил до 0,8 промила алкохол, и 1000 за повече. Първите са с взети книжки за 6 месеца, а вторите - за година. Явно обаче най-малко част от водачите са се стреснали, тъй като м.г. случаите са били 4199.

3282 души пък са карали с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Грози ги до 3 година затвор, само че категорично е планувано, че за това закононарушение не могат да бъдат освободени от наказателна отговорност. През 2022 година са били 3588.

3249 са каралите дрогирани. И тук глобата е до 3 година и няма освобождение от наказателна отговорност. Миналата година са били по-малко - 2923.

Димитър Мартинов
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР