192-ма азербайджански военнослужещи са загинали при военната операция за възстановяване

...
192-ма азербайджански военнослужещи са загинали при военната операция за възстановяване
Коментари Харесай

След военната операция: Азербайджан загуби 192-ма бойци, Карабах - 213

192-ма азербайджански военнослужещи са починали при военната интервенция за възобновяване на контрола над сепаратисткия регион Нагорни Карабах в Азербайджан, предадоха международните организации, базирайки се на азербайджанското министерство на опазването на здравето, написа Българска телеграфна агенция.

Загинали са 180 чиновници на министерството на защитата, 12 чиновници на министерството на вътрешните работи и един граждански. Чрез съдебно-медицинска експертиза се чака да бъде открита самоличността на 11 от убитите.

В рамките на антитерористичните ограничения са били ранени 511 военнослужещи и един кротичък жител, оповестява на уеб страницата си министерството на опазването на здравето, представено от националната информационна организация АЗЕРТАДЖ.

Представители на сепаратистите от Нагорни Карабах по-рано обявиха, че от тяхна страна са починали 213 души, в това число 10 цивилни, а над 400 индивида са били ранени в боевете, напомня Асошиейтед прес.

Нагорни Карабах е обитаем най-вече с етнически арменци, само че е интернационално приет като част от територията на Азербайджан. Вследствие на азербайджанската военна интервенция хиляди поданици на региона го напущат, като досега в Армения са пристигнали над 28 000 бежанци, означават организациите.

Военната интервенция разреши на Азербайджан да възвърне цялостния си надзор над отцепническия район, който бе ръководен от сепаратистите в продължение на към 30 години. Десетки хиляди етнически арменци към този момент са напуснали Нагорни Карабах и евентуално ще ги последват още, откакто сепаратистките бойци се съгласиха да предадат оръжията си и Азербайджан подвигна траялата 10 месеца обсада на пътя, свързващ територията с Армения.

Азербайджан и публични представители на сепаратистите организираха два кръга на диалози по отношение на " реинтеграцията " на Нагорни Карабах и неговите етнически арменски поданици в обитаемата най-вече с мюсюлмани страна, само че към момента не е ясно по какъв начин тъкмо ще се случи това, отбелязва АП.

Нагорни Карабах е район на Азербайджан, който попада под контрола на подкрепяни от арменските въоръжени сили етнически арменци, след сепаратистки сражения, завършили през 1994 година. По време на траяла шест седмици война през 2020 година Азербайджан си върна контрола над елементи от Нагорни Карабах дружно с територии към него, които арменски сили бяха завладяли по време на предходния спор.

През декември Азербайджан наложи обсада на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, откакто съобщи, че арменското държавно управление го употребява за минен рандеман и за противозаконни доставки на оръжия за сепаратистките сили в района.

Армения съобщи, че блокадата е прекъснала доставките на съществени хранителни артикули и горива за възлизащото на към 120 000 души население на Нагорни Карабах. Азербайджан отхвърли това обвиняване и уточни, че районът би могъл да получава доставки през азербайджанския град Агдам - нещо, против което управляващите в Нагорни Карабах от дълго време се опълчват, наричайки го тактика на Азербайджан за определяне на надзор над района.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР