19 септември, 1985 г. е дата, която заема специално място

...
19 септември, 1985 г. е дата, която заема специално място
Коментари Харесай

Битката, която рок музиката поведе срещу цензурата и ограниченията

19 септември, 1985 година е дата, която заема особено място в сърцата на рок и метъл почитателите - тъй като това е моментът, в който музиката стартира война с формалните управляващи. За тази дата споделя вторият епизод на новия документален сериал на Paramount+ " I Wanna Rock: The 80`s Metal Dream ".
 Дий Снайдер, Queen и Пол Роджърс, Бон Джоуву, Стинг и позицията на рок музикантите към войната в Украйна
И рокът против войната в Украйна

Когато с музиката си отправяш обръщение за мир

Трисерийният филм разказва в детайли по какъв начин метълът превзема Америка през 80-те години на предишния век и по какъв начин се изправя пред голям брой провокации: приложимост на опиати, сексизъм, конфликт с властта и изменящи се музикални усети.

Докато първият епизод разказва в детайли възхода на музикалния жанр, третият демонстрира падението, когато гръндж вълната измества кожените облекла и дългите коси.

Любопитно в сериала е присъединяване на Дий Снайдър, емблематичния фронтмен на Twisted Sister. Изпълнителят приказва обстойно за деня, в който е свидетелствал пред сенатската комисия по търговия, просвета и превоз по отношение на въвеждането на рейтингова система на музикалните текстове на рок групите. " Консерваторите взеха решение да правят оценка рок записи ", споделя Дий. " Това беше цепнатина в Първата корекция. "

" Получих позвъняване да потвърждавам в Сената ", продължава Дий. " От мен се искаше да развея знамето и да поведа армиите на рокендрола в борбата. Не се и замислих, споделих незабавно: по дяволите, да. "

" I Wanna Rock: The 80`s Metal Dream " демонстрира истинските фрагменти от момента, в който Дий влиза в Конгреса, облечен с ексцентричното си облекло - дънков елек, кожен колан с шипове, сини дънки и чиста убеденост. " Те в действителност си мислеха, че ще ме създадат на простак ", споделя Дий.

Този миг е една от най-върховите или най-ниските в историята на на 80-те години - според от гледната точка.

Изслушването през 1985 година е в отговор на учредения Родителски център за музикални запаси - група, в основаването на която стоят четири дами с политически връзки: брачната половинка на сенатора/вицепрезидент Ал Гор, на министъра на финансите Джеймс Бейкър, на авторитетен вашингтонски търговец на недвижими парцели и на някогашен ръководител на градския съвет на Вашингтон. Групата е прочут с публикуването на " Мръсните петнадесет " - лист с песни, чието текстово наличие се счита за недопустимо.

Списъкът включва:
Prince - " Darling Nikki " Sheena Easton - " Sugar Walls " Judas Priest - " Eat Me Alive " Vanity - " Strap On " Robbie Baby` " Motley Crue - " Bastard " AC/DC - " Let Me Put My Love Into You: Twisted Sister - " We`re Not Gonna Take It " Madonna - " Dress You Up " W.A.S.P. - " Animal (F—K Like A Beast) " Def Leppard - " High `N` Dry (Saturday Night) " Mercyful Fate - " Into The Coven " Black Sabbath - " Trashed " Mary Jane Girls - " In My House " Venom - " Possessed " Cyndi Lauper - " She Bop "
Сред настояванията на Центъра е на текстовете на рок групите да се слагат оценки, сходни на тези за филмите - да вземем за пример " O " за обвързваните с окултни тематики, " S " за секс, " D " за опиати, " V " за принуждение.

Музиканти като Дий се изправят изрично против това държавен орган да дефинира кое е уместно и кое не за всеобщата аудитория. Двама други музиканти - Франк Запа и Джон Денвър - се причисляват към Дий, с цел да се опълчват на държавното контролиране.

" Красотата на литературата, поезията и музиката е, че дават опция на публиката да вложи в думите личното си въображение, прекарвания и фантазии. Музиката на Twisted Sister е изцяло неправилно интерпретирана и незаслужено оценена от сякаш добре осведомени възрастни ", споделя Дий в показанията си в миналото. " Не можем да позволим това да продължи. Няма орган, който има право да прави сходни преценки - нито аз, нито федералното държавно управление, нито звукозаписната промишленост и сигурно не и нещо като така наречен Родителски център за музикални запаси. "
 9 именити рок и метъл албумa без нито една слаба ария
9 именити рок и метъл албумa без нито една слаба ария

На 100 % съвършени

Премиерата на филм е на 18 юли за Съединени американски щати и Канада, а малко по-късно ще бъде популяризиран и в останалите елементи на света, прецизират от Hollywood Life.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР