19 наши ярки съвременни художници и скулптури сътвориха творби за

...
19 наши ярки съвременни художници и скулптури сътвориха творби за
Коментари Харесай

В София откриха изложбата Махатма Ганди - сила на Истината

19 наши ярки модерни художници и статуи сътвориха произведения за своя взор към една от най-значимите персони на предишното столетие - Махатма Ганди. И не инцидентно тази неповторима галерия, открита в изложба " Оборище 5 ", притегли духовния хайлайф на България.


И не инцидентно, тъй като може би не знаете, че най-силната следа в необратимите връзки сред хората по земите на Индия и България, е белязана от нашите художници. Борис Георгиев, който рисува и Айнщайн и щерка му, и Тагор рисува единствен Махатма Ганди по време на молитва в неговия ашрам в Индия.

Портретът му е на входа на изложбата.

проф. доктор Ананд Шарма - посетител професор в " Индология ", СУ: Такава внушителна галерия. И какъв брой доста български майстори на четката и камъка, са пресъздали духа на Махатмата - по-нужен ни през днешния ден от всеки път.
Твориха, тъй като 2019-та светът празнува като Годината на Махатмата - Великата душа, както го е нарекъл Рабиндранат Тагор. На 2 октомври се навършват 150 години от рождението на Ганди, а още преди повече от 10 години Организация на обединените нации разгласи този ден като Световен ден на ненасилието.

Сред създателите са и скулпторът Иван Русев, именуван от индийците " храмовият ваятел ", чийто монумент на Махатмата се издига към този момент на входа на Южния парк в София. И професор Емил Попов, който в изложбата вижда Пророка на ненасилието в ръцете му за молитва, и е измежду определените 40 създателя от целия свят, основали внушителния мемориал в Индия за " Солния поход " на Махатма Ганди.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР