19-годишно момиче от Ямбол се бори с коварна болест- остра

...
19-годишно момиче от Ямбол се бори с коварна болест- остра
Коментари Харесай

19-годишно момиче се бори с миелоидна левкемия

19-годишно момиче от Ямбол се бори с подла болест- остра миелоидна левкемия. Роберта Христова е претърпяла към този момент две трансплантации на костен мозък в Германия, само че без резултат. Последната й вяра е да се подложи на пробно лекуване, което обаче е непостижимо скъпо за фамилията й. До 16-тия си рожден ден Роберта Христова има приключенско детство, изпълнено със смях, предава Нова тв.

``
реклама

„ Тя беше доста палава. Катереше се по огради, падаше непрекъснато ”, описа сестрата на Роберта – Никол Христова. Но тъкмо по време на тийнейджърските години, силата я напуща. Започва да се усеща отпаднала, настинки с температура не минават по два месеца. Семейството потегля по лекари и схващат за заболяването. Започва незабавно химиотерапия. Организмът й реагира добре. Затова минава единствено наподдържаща терапия, която продължава една година. Всички са обнадеждени, че доста скоро заболяването ще остане единствено тежък сън. Точно тогава заболяването се връща със страшна мощ още веднъж.

„ При последното рутинно проучване на костен мозък в края на тази поддържаща терапия се отки рецидив. Това беше на 26 февруари 2019 година. Когато си мислехме, че всичко към този момент е зад тила ни, споделиха, че би трябвало да се върнем в болничното заведение и всичко стартира от начало ”, описа майката на Роберта – Адриана Христова.

Тогава лекарите споделят, че би трябвало да се направи трансплантация на костен мозък. Близките намират клиника в Германия. Роберта претъпява две трансплантации, които обаче са несполучливи.

Германските лекари подвигат ръце и споделят, че нямат друга терапия, която могат да приложат. Въпреки всичко, Роберта резервира мощния си дух.

„ След първата трансплантация, когато й споделиха, че има рецидив, беше изпаднала в меланхолия, само че съумя да я пребори. След втората трансплантация отново и споделиха, че има нещо, а тя сподели „ Не мога да се предам, би трябвало да продължа, би трябвало да направя всичко, което ми предлага медицината ”, показа сестрана та Роберта.

Сега околните на момичето разбрали от български лекари, че има пробен способ за битка с миелоидната левкемия. Нарича се CAR T-cell терапия.

„ Изкарват здрав левкоцид. Преработват го, тъй че да може да атакува единствено ракови кафези. Карат нейната имунна система сама да се бори. Когато сме говорили с доктори споделят, че успеваемостта е към 80% ”, сподели още сестрата на Роберта.

За страдание лечението към момента не се ползва в Европа. Тепърва се чака да навлезе.

„ Още като разбрахме, че тук нямат лекуване за нас, бързахме да пишем на клиники. Търсихме в интернет къде се предлага такава терапия. Оказа се, че това са Китай, Съединени американски щати и Израел ”, описа майката Адриана Христова.

След тригодишно лекуване и две трансплантации, фамилията Христови към този момент нямат финансова опция да платят за интервенцията. Надяват се някой да им подаде ръка.

„ За жал не съм единствената, която сега е в това състояние. Но дано бъдем хора, тъй като и аз като останалите имам фантазии, желая за живот, за бъдеще. Мечтая да съм здрава. Мечтая да си завърша образованието си, тъй като не съумях поради заболяването. Да си изкарам бала, да запиша да изучавам ”, показа Роберта.

Ако желаете да помогнете на Роберта, може да го извършите по следните способи: 

Дарителската сметка:

Райфайзенбанк

IBAN: BG51RZBB91551011659199

BIC: RZBBBGSF

Роберта Христова Христова

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, тря
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР