19-годишният Александър Илиев си направил временна татуировка с къна в

...
19-годишният Александър Илиев си направил временна татуировка с къна в
Коментари Харесай

Младежи се оплакват от неприятни последствия след татуировки с къна на морето

19-годишният Александър Илиев си направил краткотрайна татуировка с къна в последния ден от престоя си в Приморско през август. Удоволствието му коствало 18 лв.. Няколко часа по-късно вдигнал висока температура, а контурите на татуировката се подули и станали на течащи рани. Оказало се, че Александър има алергия към някоя от съставките в къната. Как ще реагира кожата му обаче не е било тествано на място.

В последна сметка, татуировката на Александър излязла над 180 лв. поради последвалите многократни прегледи при лекари и назначените му медикаменти, плюс три седмици в болничен.

Негова другарка, която се татуирала на същото място и която няма открита алергия към съставна част в къната, също имала необикновена реакция. Няколко дни откакто си направила татуса, тя забелязала дребни пъпчици по контурите на рисунката.

Татуисти, работещи с къна, обясниха, че е редно да се нарисува напълно дребна част от кожата и да се изчака ден-два за възможна реакция. По думите им на морето се употребяват разнообразни съставки в къната от тези, които се употребяват в София, да вземем за пример. Обичайно те са натурални.

Специалисти поучават да не се употребяват услугите на татуисти, които не работят в студио и да се ревизира лиценза на съответното място, както и да се внимава дали инструментите се стерилизират.

Натуралната багра от къна се получава посредством мелене и пресяване на изсушените листа на растението. Чистият артикул без химически примеси рядко провокира алергия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР