19-годишната Татяна Иванова от Добрич, чиято мечта е да стане

...
19-годишната Татяна Иванова от Добрич, чиято мечта е да стане
Коментари Харесай

Благородно: Стотици даряват, за да може Татяна да учи за астронавт

19-годишната Татяна Иванова от Добрич, чиято фантазия е да стане първата жена космонавт от България, скоро ще направи една от най-големите си крачки по пътя към Космоса - университетския старт на галактическата ѝ кариера.

По-рано тази година отличената с премията на “24 часа ” “Достоен българин ” 19-годишна добричлийка бе призната в първото профилирано висше учебно заведение по авиация и космонавтика в света – частния авиационен университет “Ембри-Ридъл ” във Флорида. Там тя ще учи двоен бакалавър - “Космическо инженерство ” със специализация “Ракетни горива ”, и “Космически полети ”. За тази цел обаче е нужна сумата от 60 000 $ (приблизително 118 хиляди лева.), която да покриe разноските за първата година от образованието ѝ.

“В този миг доброволците от платфомата Подкрепи.бг се отзовават на помощ и основават акцията ”, изяснява Татяна пред “24 часа ”.

Така се ражда акцията “Таня – галактическото момиче на България по пътя към звездите! ”, а посредством нея всички искащи могат да оказват помощ за сбъдването на фантазията на 19-годишната добричлийка.

Резултатът не закъснява - от старта на акцията на 12 ноември за една седмица стотици българи съумяват да съберат половината от нужната сума.

По-голямата част от парите - почти 80 хиляди лв., ще отидат за покриването на образованието и административните такси към университета. Останалата част от парите са планувани за общежитие (около 27 000 лева.), образователни материали (2800 лева.), транспортни разноски, храна и други

Средно през 10 минути жители подаряват за идеята на Татяна, демонстрират формалните цифри на уеб страницата на платформата. Сумите варират - най-често даренията са в диапазона сред 50 и 100 лева, множеството са анонимни. А в коментарната секция всеки, който желае, може да изпрати известие на 19-годишната почтена българка.

“За една Звезда повече в Космоса! Дерзай! ”, “Лети високо, блага Таня, ти си нашата горделивост! ”, “България ще пребъде с младежи, като вас! Благодаря, че ме карате да се гордея. Въпреки компликациите в тази страна има хора, които се стараят и преуспяват! Браво! ” са единствено дребна част от пожеланията, които донорите насочат към Татяна.

Самата тя споделя, че след първата година ще може да кандидатства за стипендия.

Младата добричлийка е призната за пролетния учебен срок в " Ембри-Ридъл ", който стартира при започване на януари следващата година. Затова би трябвало да събере парите до края на 2022 година

Макар и малко евентуално, само че в случай че не се събере нужната сума до началото на януари, мястото ѝ в университета ще се резервира за идната академична година. А срокът на акцията ще се удължи. Но това няма да ѝ е първото вървене оттатък океана.

През 2019 година тя минава през учебнотренировъчния лагер по модел на НАСА в Хънтсвил, Алабама, а година по-рано в Измир, Турция. По-късно е призната в галактическата академия в Съединени американски щати към Project PoSSUM и Международния институт по галактически науки - първия план, финансиран от НАСА, който сертифицира кандидат-астронавти. Там тя взе участие в подготовки за полет, извършения за камера за хипоксия, където равнището на О2 се понижава до 6%, както и в тестването на създадените от Канадската галактическа организация костюми посредством особено компресиране и декомпресиране. Първият курс, който приключва, е за полет в специфичен аероплан за върховен пилотаж, върху който се упражнява по-силно земно притегляне, негативно ускоряване и нулева гравитация.

Заедно с Явор Янакиев - 100 кила, получават премията “Достойните българи ”. Фондацията на рапъра финансира присъединяване ѝ в галактическата академия в Съединени американски щати. Фондацията на варненеца - “100 слънца ”, финансира присъединяване ѝ в галактическата академия в Съединени американски щати.

А единствено преди месец Татяна се завърна още веднъж от Съединени американски щати, където мина през идващите три курса - тренировки за оцеляване в Survival Systems в Гротън, Кънектикът. Там тя научава по какъв начин да оцелее при кацане във вода или бедствена обстановка до идването на избавителните екипи. Част от упражненията включват оцеляване и евакуация след катапултиране с парашут, задачи в симулация на микрогравитация под водата и други

Освен това Татяна взе участие и в известната платформа за хрумвания и начинания TEDxВитоша на тематика “Жени на бъдещето ”.

Най-голямата ѝ цел обаче остава Космосът. А най-голямата болежка на Татяна - че България не е част от Европейската галактическа организация. И към този миг даже да излети в Космоса, няма да бъде от името на България.

Това обаче не я стопира да следва фантазията си да излети в Космоса, която с всеки минал ден става все по-реална.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР