19 години след разстрела на Поли Пантев на остров Аруба,

...
19 години след разстрела на Поли Пантев на остров Аруба,
Коментари Харесай

Появи се нова версия за разстрела на наркобос от прехода

 19 години след разстрела на Поли Пантев на остров Аруба, към момента няма сигурна версия за покушението. Кой от многото му врагове е наел убиеца на Аруба, ще остане загадка за обществото, защото я знаят малко на брой от най-близкото му обграждане, оповестява " Труд ".

Единственото несъмнено е, че виновникът не е от колумбийската мафия и не става дума за 600 кг откраднат кокаин, каквато версия настойчиво разпространяваха антимафиоти, контраразузнавачи и някои публицисти. Поли Пантев постоянно посещава детски домове, където носи дарове от СИК. Поли Пантев беше погубен на 9 март 2001 г. в оживеното предверие на първокласния хотел “Сонеста " в град Оранестад – столицата на остров Аруба.

Килърът влезнал с револвер в ръка и невъзмутимо изстрелял 4 патрона в главата на жертвата. След това стремително липсващ. По-късно излиза наяве, че негов съизвършител го е чакал с мотор наоколо. Превозното средство е наето от някой си Пол Уибър, словенски жител, само че от него няма и диря. Други двама словенци, до които стига следствието – Раданович и Пипунович, се изпаряват от острова безследно. Показното ликвидиране става пред погледите на десетки посетители в хотела и провокира суматоха. Пантев наел стая дружно с манекенката Петя Трайкова, за която считал да се ожени незабавно след завръщането им в България.

Когато наемният палач стреля пред очите й, тя е бременна. Детето се ражда 8 месеца по-късно. Пантев беше заровен цялостен месец след разстрела. Криминалисти и правосъдни медици на вятъра се опитваха да намерят най-малко някаква диря, която да докара до поръчителя или убиеца. Разследването е мъчно, тъй като, макар че има камера в хотела, тя се върти и сега на убийството снима в противоположна посока. Първата и, съгласно проверяващи убийството, най-достоверна версия е, че Поли Пантев е погубен от сикаджии, тъй като напуснал групировката и се изправил против някогашните си съдружници дружно с боса на “ВАИ холдинг " Георги Илиев.

Поли се връща там, откъдето е почнал – ВИС. Пантев и Илиев в тандем били мощ, на която мъчно се опъвали освен наши, само че и непознати мафиоти. Почти година преди убийството Пантев се изнесъл от постройката на “Джеймс Баучер ". Малко по-късно незнаен стреля с гранатомет по джипа му на бул. “Симеоновско шосе ", само че снарядът се хлъзнал по капака на джипа на Поли и това избавило живота му.

Говори се, че зад опита за ликвидиране стои убиецът на СИК Бай Миле. Какво тъкмо е станало сред сикаджиите и един от най-важните хора измежду тях, знаят малко на брой. И мълчат, с цел да останат живи. Минути, откакто стрелят по Пантев (с черната тениска) с гранатомет, на мястото идва персонално шефът на националната полиция ген. Васил Василев.

Друга версия свързва убийството на Поли Пантев с Микеле Раниери – издънка на италианската мафия “Брента ". Тя е разрушена от полицията през 90-те години на предишния век и съумелите да избегнат арестите бягат в чужбина. Раниери се открива в България и се занимава с трафик на опиати. На 15 юли 1997 г., в един от коридорите на столичното заведение “Тримата мускетари ", където Поли Пантев купонясва с другари, 45-годишният италианец е открит пребит. Извикана е “Бърза помощ ", само че чужденецът издъхва в болничното заведение със строшен череп. Трагедията се разиграва към 3,30 ч., когато Раниери нахлува в заведението и стартира скандал със сикаджията.

Двамата се познават, тъй като живеят в една кооперация. Внезапно Микеле вади пищов и стреля от упор в 29-годишния другар на Поли Васил Митов. Куршумът минава на сантиметър от гръбначния му дирек. Започва всеобщо меле, което се придвижва в коридора на заведението. Пантев персонално влиза в битка с Раниери и го блъска върху мраморното стълбище. Ударът на главата му в едно от стъпалата е съдбовен за италианеца. Веднага след случая стана ясно, че убитият е издирван от Интерпол и у нас се е подвизавал под името Еджидио Фрули. Пантев е арестуван за малко в полицията и пуснат.

В следствие на италианския ежедневник “Газета дел мецоджорно " бе оповестено, че Микеле Раниери е управлявал от България незаконен трафик на оръжие и опиати от Албания за Италия. Макар и разрушена, групировката “Брента " издава смъртна присъда на сикаджията поради гибелта на италианеца, гласи версията. Една от последните фотоси на Поли Пантев от остров Аруба.

Роденият на 6 септември 1961 г. в София Пантю Тотев Пантев, прочут като Поли Пантев, е внук на прочут индустриалец отпреди 1944 г. и след реституцията се снабдява с голям брой парцели в София. Малко след 10 ноември 1989 г. отпътува за Германия, където се среща с български спортисти, които след рухването на “желязната завеса " търсят облаги на Запад, а по-късно стават гръбнака на българските силови групировки.

Той е друг от “борците ", приключил е Духовната академия и бързо става водач. Пантев е непосредствен другар с Васил Илиев, с който дружно основават ВИС-1. Поли е финансовият мозък на групировката. През 1994 г. той притегля вниманието на службите, като индивидът, измислил ВИС-2, след отнемането на лиценза на ВИС-1. Поли минава към конкуренцията и става една от главните фигури в СИК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР