19.9.2018, ICIS, by Aura Sabadus Настоящият български господстващ газов оператор

...
19.9.2018, ICIS, by Aura Sabadus Настоящият български господстващ газов оператор
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ действа като продължение на „Газпром“, въпреки разследването на ЕС


19.9.2018, ICIS, by Aura Sabadus

Настоящият български господстващ газов оператор „ Булгаргаз “ не съумя да реализира по-атрактивни условия от доставчика си " Газпром ", макар неотдавнашното антитръстово следствие на Европейски Съюз, съобщи в изявление за ICIS някогашен български дипломат в Русия.

Разследването даде на „ Булгаргаз “ забележителна поддръжка при неговите договарянията с съветския му снабдител – добиващ природен газ.

В изявление за ICIS от тази седмица Илиан Василев сподели, че „ Булгаргаз “ може да изиска преразглеждане/предоговаряне на цените и по-леки условия, свързани клаузата „ вземи – или-плати “, която е част от дълготрайния контракт с Газпром за доставка на 3 милиарда кубически метра газ годишно. Вместо това, „ Булгаргаз “ работи като " уголемение " на съветската компания, добиваща и продаваща газ, пасивно приемайки съществуващите условия, сподели Василев.

Василев, който понастоящем е ръководещ сътрудник в източноевропейската консултантска компания Innovative Energy Solutions съобщи, че сегашният оператор не е желал преразглеждане от 2012 година, една година след подписването на дълготрайния контракт с " Газпром ".

" Проблемът е, че през годините получавате струпване на фактори като съмнения в обменния курс и в цените на петрола ", сподели Василев, като отбелязва, че „ Булгаргаз “ е приел изискванията, наложени от " Газпром ", без да търси ценови прегледи или нови източници на доставки, които биха създали портфолиото му и по-конкурентоспособен.

Тъй като цената на газа, който България внася от Русия е петролно-индексирана, нараства в сходство с цената на суровия нефт, в този момент страната ще би трябвало да отрази нарастването на контролираната цена за крайните консуматори. Увеличението може да доближи 15% преди края на годината, сподели Василев.

„ Булгаргаз “ има разнородни благоприятни условия за понижаване на разноските си, в случай че се стреми да купува размери от различни източници до намаляване на ценовите опасности посредством закупуване и запазване на газ в хранилището си в Чирен, или в Украйна през летния сезон, който е с ниско търсене и евакуиране през зимата, когато цените са по-високи.

Комисарят по конкуренцията на Европейска комисия подреди на Газпром да отстрани спънките пред износа на газ и да даде на клиентите в Централно и Източно-европейските страни, в това число България, ефикасен инструмент за обезпечаване на цени, конкурентни на западноевропейски пазарни равнища.

Ако бъде открито, че " Газпром " не отстъпи пред тези претенции, компанията може да получи санкция в размер на 10% от общия оборот.

" Нямаше никакъв случай *от публикуването на резултата от разследването+, към който „ Булгаргаз “ да прояви интерес ", съобщи Василев, като добави, че малко е евентуално " Газпром " да възрази против преразглеждане на цените или даже на смяна в ценовата формула, в случай че „ Булгаргаз “ изиска.

" Ако апелират *Газпром+, те ще се отзоват в съда *за неспазване на резултатите от антитръстовото следствие на ЕС+ ".

Василев съобщи, че българските управляващи не са се интересували нито от договаряне на цената за импорт, нито от намаление на задължението, според клаузата „ вземи-или-плати “, което сега е на 80% от общия размер, нито пък от премахването на клаузата за дестинация, присъща за старите наследени контракти.

" Това е комбинация от политическо въздействие, бюрократична инерция и корупция ", сподели Василев, добавяйки, че „ Булгаргаз “ се усеща комфортно в сегашните условия.

" Клаузата за предназначение е самоналожено ограничаване - моите контакти вГазпром непрекъснато декларират, че клаузата за предназначение към този момент не е съответстваща. Същото се отнася и за правилото `вземи-или-плати` – тривиалното и непрекъснато опрощение на „ Булгаргаз “ за това, че не купува газ от различни снабдители ", сподели той.

България е един от най-зависимите пазари в Европейски Съюз за съветския газ, неведнъж избирана и посочвана в европейските проучвания като уязвима страна, която би трябвало да разнообрази източниците си на доставки.

Нито „ Булгаргаз “, нито " Газпром " дадоха отговор на многократни молби на ICIS за коментар по всички въпроси, повдигнати нагоре. Активен източник в района удостовери, че „ Булгаргаз “ не е изискал обзор на цените от 2012 година, само че добави, че личните му съветски изкупни цени могат да бъдат по-ниски от тези на други районни страни, имайки поради тясната си връзка с " Газпром ".

Това значи, че „ Булгаргаз “ няма тласък да търси постоянно преразглеждане на цените за импорт на газ.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР