19 000 ваксинирани деца от 5 до 17 години до

...
19 000 ваксинирани деца от 5 до 17 години до
Коментари Харесай

19 000 ваксинирани деца от 5 до 17 години до момента у нас

19 000 имунизирани деца от 5 до 17 години досега у нас, осведоми БТВ.

COVID-19 все по-често визира деца, безапелационни са педиатрите. Най-малките не са защитени от тежко протичане на заболяването, нито от хоспитализация. Има ли интерес към детската имунизация в страната?

Велизара е ортодонт и майка на 6-годишно дете. Решава да го имунизира още в първия ден от имунизационната акция.

„ Смятам, че това е единственият вид да го предпазя от вируса и затрудненията, които води след себе си “, споделя Велизара пред БТВ.

По информация от Здравното министерство у нас близо 19 000 са изцяло имунизираните от 5 до 17 години. Над 2600 от децата сред 12 и 17 години са с първа доза на „ Пфайзер “, а близо 19 000 - със приключен имунизационен курс. При по-малките от 5 до 11 години 769 са с първа игла, а 15 - с втора.

От началото на пандемията заболелите с COVID-19 деца до 19 години са над 44 000, съгласно формалните данни. Повече от половината от тях са се заразили през последните 4 месеца на предходната година, когато броя е над 23 000.

„ При всеки нов вид има трагичен скок на каузи на децата измежду заболелите. Сега ще забележим трагичен скок на % положителни и приети в болница деца и по този начин ще разберем, че е „ Омикрон “, сподели математикът  д-р Лъчезар Томов.

Над 1300 са приетите в болница лица под 19-годишна възраст за последните 4 месеца, а 23 са децата изгубили борбата с COVID-19 от началото на пандемията.

Д-р Симов е шеф на педиатричното поделение в Трета градска болница, където одобряват малолетни с тежък пост-COVID синдром, изискващ дълготрайно болнично лекуване. Последствията засягат всички органи.

„ Обриви, неразбираемо температурно положение, изразена възпалителна интензивност, засягане на сърце, бял дроб, обвързвано със съдовата характерност на болестта, изискващо и апаратна вентилация при някои от децата “, изясни доктор Велимир Симов.

Специалистите са безапелационни, че най-рискови са децата с хронични, ендокринологични или наследствени болести, които би трябвало да бъдат защитени от всяка една зараза.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР