185 години от рождението на проф. Марин Дринов отбелязва Българската

...
185 години от рождението на проф. Марин Дринов отбелязва Българската
Коментари Харесай

БАН отбелязва 185 г. от рождението на проф. Марин Дринов

185 години от рождението на проф. Марин Дринов отбелязва Българската академия на науките с поредност от начинания. В 10:00 часа през днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на проф. Марин Дринов в Научен комплекс 1 на Българска академия на науките.


Изложба „ Книжовно-документалното завещание на Марин Дринов в Българската академия на науките “ ще бъде открита в 11:00 часа в Централното предверие на Българска академия на науките. Ще бъдат показани научни изявления на проф. Дринов в „ Периодическо списание на Българското книжовно сдружение (БКД) “. Марин Дринов е първият ръководител на БКД, прераснало в Българска академия на науките. Въпреки че академичната му кариера е осъществена отвън рамките на България, проф. Дринов остава правилен на българската проблематика – основава исторически, литературоведски, езиковедски, етнографски проучвания, съизмерими с най-високите научни достижения на времето.

На 19 и 20 октомври в Панагюрище, родното място на проф. Марин Дринов, се организира национална научна конференция „ Наука, култура, държавност и рационализация в България през XIX и началото на XX век “. Организатори на форума са Община Панагюрище, Институтът за исторически проучвания при Българската академия на науките и Историческият музей в Панагюрище. Резултатите от своята изследователска активност ще показват както одобрени, по този начин и млади учени, които са представители на разнообразни научни институции и университети от столицата и страната. Във форума с изявления ще се включат и двама от директните наследници на многочисления панагюрски жанр Дринови. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР