185 г. от рождението на възрожденския учител, драматург, журналист, музикален

...
185 г. от рождението на възрожденския учител, драматург, журналист, музикален
Коментари Харесай

Шумен изнася честванията за Войников в Браила

185 година от рождението на възрожденския преподавател, драматург, публицист, музикален и сценичен деятел Добри Войников и 160 година от основания от него Първи училищен многогласен хор у нас честваме тази година, а съгражданите му от Шумен изнасят тържествата чак в Браила, където е работил. Тази седмица, на 10 ноември, когато е рожденият му ден по остарял жанр, шуменски представители ще посетят Румъния. В браилския спектакъл „Мария Филоти“ хор „Родни звуци“ ще изнесе концерт с песни на български и румънски. Там за първи път ще се завърти и филмът „Революционерът на духа“, отдаден на Войников. Той е триезичен и е по сюжет на проф.Кина Вачкова.

За да разпространяват музикалната активност на енциклопедиста Войников шуменски експерти приготвят и Международна научна конференция, разгласи в сряда проф.Стефан Хърков от Шуменския университет. На 22 и 23 ноември видни учени ще изнесат отчети и ще обединят проучванията за Войников като музикален възпитател, оркестров диригент и основател на първия многогласен хор. Участниците ще заседават на три места в Шумен – в къща-музей „ Добри Войников “, в читалище „ Д. Войников 1856 “, както и в Педагогическия факултет на Шуменския университет.  trsh0811-1

Съпътстващата стратегия на форума планува общоградски концерт на 22 ноември с присъединяване на пианистката проф.Роксана Богданова, шуменската Симфониета, хоровете „ Бодра ария “ и „ Родни звуци “, и академичната хорова групировка “Венета Вичева “.

Община Шумен, Народно читалище „ Добри Войников – 1856 “, Регионалният исторически музей и ШУ „ Еп. Константин Преславски “ провеждат поредицата от начинания до края на годината, отдадени на юбилея.

На 21 ноември на сцената на ДКТ „ В. Друмев “ ще се играе „ Началото на криворазбирането “.

На 24 ноември в Регионална библиотека „ Ст. Чилингиров “ е състезанието „ Аз декламирам българска възрожденска лирика “. В същия ден в Къща-музей „ Добри Войников ” ще стартира Флашмоб – песни от Войников при взаимно осъществяване на хор „ Родни звуци ”, хор „ Бодра ария ” и внушителен хор на СУ „ Сава Доброплодни ”.

За по-малките е планувано ученическо съревнование, което ще се организира на 10 и 11 декември.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР