180 000 бързи щадящи тестове за учениците от 1-4 клас

...
180 000 бързи щадящи тестове за учениците от 1-4 клас
Коментари Харесай

Обратно в клас - доставиха първата пратка щадящи тестове за COVID-19

180 000 бързи щадящи проби за учениците от 1-4 клас към този момент са разпределени в 11 районни ръководства на образованието. Тестовете за София бяха предадени тази заран. Утре ще дойдат и останалите 220 000 теста, чака се и министърът на образованието да издаде заповед с в детайли написан механизъм по какъв начин ще става тестването. Той прикани родителите да се включат в процеса.

Тестовете бяха докарани от базата на БЧК в Лозен до логистичния център на Столичната община в Панчарево. Утре до 11 тези проби ще бъдат разпределени в 24-те региона на Столичната община в базови учебни заведения. След това ще се изчака крайният период за родителите - 12 часа на 8 ноември, с цел да изпратят декларациите за единодушие дали да бъдат тествани децата им и по-късно съгласно потребностите на учебните заведения тестванията ще бъдат разпределени.

От профсъюз " Образование " пък излязоха с декларация, в която се споделя, че 87 % от учителите не са подготвени да правят тестванията. Здравният министър Стойчо Кацаров им отговори, че това са единствено опасения и е убеден, че ще се оправят.

Малките възпитаници би трябвало да влязат в клас с маски и да ги смъкват единствено за тестът. Ако няма положителен тест в класа, децата стартират с образователния развой, при положителен резултат, съответното дете се изпраща на PCR тест. За него родителите би трябвало да вземат направление от педиатъра, с цел да е безвъзмезден.

" Общото в тестванията е, че се дава проба в резервоар, тъй че нищо не влиза в устата на децата. Разликата е в контейнера - в единия случай е пликче, в другия е пластмасова епруветка. Aко се забавят тестванията, в случай че не могат да намерят екипи за тестване, тъй като отново дублирам - един преподавател няма да може да се оправи в цялостен клас, тогава няма да тръгнат присъствено в този ден. Никой не е споделил, че в сряда всички деца би трябвало да бъдат на учебно заведение ", съобщи Николай Денков, длъжностен министър на образованието.

Ако заболеваемостта в съответната община падне под 250 на 100 000 население, тестването ще отпадне. Вече е оповестена и публичната поръчка за идната по-голяма доставка на проби 1 милион и 460 хиляди. Те ще стигнат най-малко за месец. Учителският профсъюз излезе с декларация с която упорства родителите да вършат тестванията на децата, тъй като дребните възпитаници не би трябвало да стоят гладни и жадни в учебно заведение. Здравният министър Стойчо Кацаров ги увери, че ще се оправят.

" Прави се за първи път, обикновено е хората да се тормозят. Сигурен съм, че здравните управляващи ще намерят метод и знаят какво вършат и ще намерят верния метод. От наша позиция съм уверен, че това са изискванията, тъй че да осигурим безвредна среда ", уточни Стойчо Кацаров, длъжностен министър на образованието.

Никола Николов има две деца в столичното 51-во учебно заведение. Споделя, че е предал декларация със единодушие за тестване на децата в учебно заведение, тъй като счита, че учениците на тази възраст е изключително значимо да са в стаите и да учат.

На този декор родители от град Раковски стачкуваха против тестването на учениците.Притесняват се, че антигенните проби, които ще се употребяват, не са задоволително надеждни. Според тях, в случай че тестът излезе позитивна, детето ще бъде изолирано, би трябвало да му се направи PCR тест, което ще докара до стрес. Протестиращите настояха учениците да се върнат неотложно в час, без да бъдат тествани. В понеделник те ще се съберат в двора на учебното заведение в квартал „ Секирово “. Родителите ще изготвят декларация до институциите, с която да предупредят, че в случай че не бъдат чути, няма да разрешат на децата си да се образоват и отдалечено.

" Решихме всички родители тука от понеделник да застанем в 8 часа, в случай че не ни пуснат вътре в учебното заведение с децата, да не ги пускаме онлайн към този момент, тъй като считаме, че това не е методът за решение на здравната рецесия в България. Нямаме заболели в Раковски обаче ни стопират децата, ей това ни тормози, на общи критерии го дават за цялата област ", разяснява родителят Дончо Димитров.

Приоритет на Министерството на образованието е присъственото образование в безвредна среда, а хибридното обучение ще става съгласно опциите на учебните заведения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР