18% ръст в цените на имотите за 2022 г., прогнозата

...
18% ръст в цените на имотите за 2022 г., прогнозата
Коментари Харесай

18% ръст в цените на имотите за 2022 г., прогнозират спад с 10% за 2023 г.

18% растеж в цените на парцелите за 2022 година, прогнозата за тази обаче е за поевтиняване с 10%. Според Снежана Стойчева, шеф на imoti.net, скокът е естествен.
" 2021 година беше годината с най-вече покупко-продажби и най-бързо пазаруване на парцели. Средно с 10% се повишават цените всяка година. 2022 година стартира като 2021 година - с доста продажби, само че поради войната в Украйна се видя лек спад след това. Преди пандемията хората желаеха по-големи жилища, след нея към този момент ориентацията е към двустайни жилища. Новото строителство предлага по-големи двустайни жилища, а хората се насочват най-вече към тухлен градеж. Интересът към втори дом или парцел в дребна община отвън огромния град ще продължи. Могат да се оформят и квартали с къщи край градовете ", съобщи тя.
От своя страна Добромир Ганев от Национално Сдружение на недвижимите парцели счита, че българите с специалност в строителството може да предпочетат да заминат в чужбина. " Вероятно ще се възвърне ползата към по-малките жилища за отдаване чартърен в по-централните елементи на огромните градове. Към покупката на втори дом също ще бъде непокътнат ползата. Общо на българския пазар за предходната година има 240 000 покупко-продажби, което е по-малко от 3% от популацията на страната ", разяснява той. Над 1,3 млн. квадратни метра е започнатото ново строителство в София - това се равнява на 12 000 здания. 
По думите му през 2021 година 200 000 души са сменили непрекъснатото си местопребиваване от по-голяма в по-малка община. Ганев счита, че годината в недвижимите парцели ще бъде добра, въпреки и с по-малко покупко-продажби.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР