18 приоритетни сфери очерта в програмата си коалиция Продължаваме промяната-

...
18 приоритетни сфери очерта в програмата си коалиция Продължаваме промяната-
Коментари Харесай

Програмата на ПП-ДБ: Минимална заплата 910 лв. и по-високи пенсии. Ще бъдат инвестирани 50 млрд. лева в регионите

18 предпочитани сфери очерта в програмата си коалиция „ Продължаваме промяната- Демократична България “. Във фокуса са повишение на виталния стандарт на българите посредством напредък на стопанската система и приходите, обезпечаване на качествено обучение и опазване на здравето, съответна обществена политика, продължение на битката с корупцията, превъзмогване на районните неравенства в страната и други

Въпреки компликациите и войната през 2022 година българската стопанска система означи растеж от 3,9% – по-висок, в сравнение с през която и да е от последните 12 години, а българската промишленост регистрира рекорден за целия Европейски Съюз напредък от 20%. Ние в обединяването “Продължаваме Промяната – Демократична България ” имаме вяра, че България има по какъв начин да бъде обективна страна с висок витален стандарт, новаторска конкурентна стопанска система, атрактивно място за развиване на бизнес, за привличане на вложения и за основаване на нововъведения, се показва в прогамата. Коалицията ще работи за растяща стопанска система и естествени европейски приходи, справяне с привнесената инфлация и преодоляване на непазарния растеж на цените на главните хранителни артикули.
Намеренията на ПП-ДБ са да бъдат иннвестирани 50 милиарда лева поравно в Северна и в Южна България за превъзмогване на районните неравенства и на изоставането от Европа.

В програмата е отделено особено внимание на
обезпечаване на гратис качествено обучение за всяко дете.
Идеята е учебното заведение да има самостоятелен метод, разрастващ капацитета на всяко дете, с фокус върху развиването на сериозно мислене и персоналните качества, без зазубряне. ПП-ДБ ще заложи на постоянно актуализиране на учителските заплати на равнище от 125% по отношение на междинната заплата в страната, на по-добра подготовка и ефикасна поддръжка за учителите и шефовете.
В програмата се показва, че е належащо понижаване на административната тежест, модернизиране на методите на преподаване и повишение на автономията на преподавателите.
Социалната политика е измежду най-важните цели на ПП-ДБ.
„ За 12 месеца увеличихме пенсиите с над 50% – повече, в сравнение с за последните 12 години. Осъвременихме швейцарското предписание за актуализиране на пенсиите, с цел да нарастват те по-справедливо. Приехме механизъм за съответни минимални работни заплати, които да доближат 50% от междинната работна заплата. Разширихме опциите, при които отпускът по майчинство може да се трансферира на родителите на майката или бащата след 6-ия месец “, написа в програмата. В нея се плануват по-големи данъчни облекчения за млади фамилии с деца,
продължение на справедливото нарастване на пенсиите за почтени и спокойни старини на българите, сравними с тези на пенсионерите в другите европейски страни.
Заложено е реализиране на съответни минимални работни заплати, включително минимална работна заплата, която доближава 50% от междинната брутна заплата в страната, или 910 лева за 2024 година
Борбата с корупцията също е измежду предпочитаните сфери.
„ Правителството на “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” направи първите действителни стъпки в правосъдната промяна и в битката с корупцията. Върнахме контрола на граничния пункт „ Капитан Андреево “ на страната, закрихме профилираното правораздаване и осигурихме условия за самостоятелна работа на европейската прокуратура. Вярваме, че 30 години след началото на прехода е извънредно време да спрем да бъдем крадени и небогати, с цел да може нашите пари да отиват не за персонални облаги на политици и техните „ другари “, а за лечебни заведения, кувьози, безвредни пътища, обучение и обществени услуги “, се показва в програмата. Предвижда се да бъде основана нова Комисия за противопоставяне на корупцията с проверяващи функционалности по отношение на лица от високите етажи на властта.
Да има правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства за длъжностни и корупционни закононарушения, въвеждане на действителен механизъм за следствие и търсене на наказателна отговорност на основния прокурор за осъществени от него закононарушения и за краткотрайното му премахване от служба, до момента в който тече следствието. От ПП-ДБ считат, че би трябвало да има конституционни промени за значително възстановяване на работата на правосъдната система.
В региона на опазването на здравето от ПП-ДБ си слагат следните цели:Гарантиране на достъп до качествена здравна помощ, лекарствени артикули и медицински произведения във всяка точка на страната;Намаляване на директните доплащания от пациентите за болнично лекуване, медикаменти и медицински изделия;Осигуряване на незабавна здравна помощ по въздух до края на 2023 година и въвеждане в деяние на 6 медицински хеликоптера до края на 2026 г.;Въвеждане на стандарти за времето за реакция, постигане до пациентите и превоз до лечебно заведение при незабавни случаи в цялата страна;Изграждане на Национална детска болница в сходство с интернационалните стандарти и положителни практики;Намаляване на заболеваемостта посредством постоянна и качествена профилактика за ранна диагностика и за лекуване без престой в болница;Дигитализация на опазването на здравето и използване на цифрови технологии като ефикасен способ за основаване на здравословни привички и следене на риска при обществено значими заболявания;Промяна в здравната карта на България, която да разреши съвременна и налична здравна услуга за всички граждани;Промяна в модела на финансиране на болничната помощ с фокус върху резултата от лекуването при всеки пациент;Реално остойностяване на еднодневните клинични пътеки и амбулаторните процедури за понижаване на болничния престой;Устойчиво заслужено възнаграждение на труда и кариерно развиване на медицинските специалисти;Допълнително държавно финансиране за лекуване на тежко заболели деца и деца с редки болести съгласно най-хубавата допустима грижа, в това число и в чужбина;Улесняване и ускорение на процедурите по застраховане на лекуването в чужбина. За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!9ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 15.03.2023, 18:08
15.03.2023, 17:35
15.03.2023, 16:35
15.03.2023, 15:27
Последни публикации-15.03.2023, 18:28-15.03.2023, 18:08-15.03.2023, 17:35Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР