18 милиарда и 247 милиона лева бюджет на Държавното обществено

...
18 милиарда и 247 милиона лева бюджет на Държавното обществено
Коментари Харесай

18.247 млрд. лева са заложени в актуализацията на бюджета на Общественото осигуряване

18 милиарда и 247 милиона лв. бюджет на Държавното публично обезпечаване са заложени в предлаганата актуализация, която обществените сътрудници ще прегледат през днешния ден. Така парите за пенсии през тази година ще са в размер на 15 милиарда 590 милиона.

Това ще е задоволително, с цел да се обезпечи актуализация на отпуснатите до края на предходната година пенсии с 10 % от 1 ви юли, а също и преизчисляването на трудовите пенсии от 1-ви октомври, оповестява БНР.

Двете спомагателни стъпки за повишение на пенсиите през юли и октомври ще костват милиард и половина лв., включително и Covid добавките от 60 лв.. Те стават неразделна част от пенсиите. Същата сума ще получават към пенсиите си и хората, които ще се пенсионират след 1 юли.

От тази дата минималната пенсия за стаж и възраст ще е 467 лв., а оптималната - 2000. Социалната за напреднала възраст - 247 лв., а междинната ще доближи 666 лв..

Средно 15% или 136 лв. ще прибавят към пенсиите си от октомври 718 000 пенсионери след преизчисляване по модифицирано швейцарско предписание. Така всеки трети пенсионер с отпусната обратно във времето пенсия ще приближи размера на новоотпусканите. За някои от тези хора нарастването ще е съвсем 200%.

От октомври още веднъж се покачва и размерът на оптималната пенсия - на 3 400 лв.. Над този таван ще останат единствено 1000 пенсионери.

Предлага се - от 1 юли и актуализация на бюджета на НЗОК. Дават се 4 млн. лв. в допълнение за откриване на 100 щатни бройки в администрацията. Причината - отпущането на помощните средства за хората с увреждания минава от Агенцията за обществено подкрепяне към Здравната каса.

С 56 млн. лв. се усилват и здравноосигурителните заплащания. 46 млн. лв. ще отидат за болнична помощ, а 10 милиона - с цел да се покрие лекуването на български жители в други страни от Европейски Съюз през предходната година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР