18 месеца може да продължи негативното отражение на кризата в

...
18 месеца може да продължи негативното отражение на кризата в
Коментари Харесай

Деница Сачева: Негативният ефект от кризата може да продължи над година

18 месеца може да продължи отрицателното отражение на рецесията в страната. Това сочат най-дългосрочните прогнози сега.
" Никой не може да предвижда какъв брой време ще продължи рецесията и по какъв метод ще се отрази на всички браншове на стопанската система, тъй като това, което е директно явно, са секторът на туризма, на превоза, на събитията, които се провеждат от разнообразни компании и компании, на обучителния бранш и така нататък Но несъмнено, защото стопанската система е взаимно обвързвана и всеки бранш е обвързван с различен, евентуално това, което ни следва, ще бъде най-малко до 6-8 месеца да виждаме разнообразни резултати на протичащото се сега ", разяснява пред Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Предстои да бъде разискван разширеният лист от стопански браншове, които ще обхване мярката 60/40. Появиха се по-рано опасения на бизнеса, че той е прекомерно стеснен и доста от тях няма да могат да се възползват от държавната помощ. По-рано тази заран вицепремиерът Томислав Дончев съобщи пред Нова телевизия, че това няма по какъв начин да се знае, защото занапред следва този лист да бъде конкретизиран.

В тази обстановка се пробват да предложат тези съответни краткосрочни ограничения, които да могат да създадат по този начин, че бизнесът в идващите три месеца да бъде сигурен и да не е належащо да освобождава чиновниците си, изясни Деница Сачева.

" Всеки един човек би желал да бъде сигурен за своя приход. Това, че сега един чиновник не може да работи на 100%, не значи, че в предстоящ интервал този чиновник няма да работи даже изключително, с цел да може да покрие съответните загуби, или въпреки това да отговори на възможния предстоящ приръст на работата ", разяснява общественият министър.

Ако работодателят редуцира служащия, надлежно страната би плащала 60% от компенсацията на този човек, само че той би бил незает. А когато страната заплаща тези 60%, от работодателя се чака да добавя 40%, тъй че този човек да не бъде незает, а надлежно и компанията да може да резервира своя най-съществен капитал – а точно човешкия капитал. За доста компании това е извънредно значимо заради обстоятелството освен тъй като това са дълготрайни техни чиновници, само че и това са чиновници, в които е вложено във връзка с образование, на подготовка, на асортимент на личния състав. Нито един виновен шеф не би желал сега неразумно и под паника да редуцира хора, изясни още Сачева.

Министърът посочи, че за момента задължението, който ще има работодателят, е в границите на три месеца да изплаща тези 40% от възнаграждението и надлежно да не освобождава служащите.

Тя беше безапелационна, че се прави всичко допустимо, с цел да се усещат българските жители и работодатели уверени, че страната ще ги поддържа в този миг на обща рецесия. Но посочи, че към момента няма данни, разбори, информации и прогнози и по тази причина се работи с прогнози от разнообразни страни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР