18 български компании се нареждат сред 500-те най-големи компании в

...
18 български компании се нареждат сред 500-те най-големи компании в
Коментари Харесай

18 български компании сред първите 500 в Централна и Източна Европа

18 български компании се подреждат измежду 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа в тазгодишната ранглиста на Кофас ЦИЕ Топ 500. Те са най-вече в секторите химическа индустрия, нефт, пластмаси и фармация, наред с финансови, осведомителни и телекомуникационни услуги.

Впечатляващо е представянето на българската компания Aстра Биоплант ЕООД, производител на биодизелово гориво, която прави великански скок в класацията, изкачвайки се със 155 позиции с повишен оборот от 61%.

" Присъствието на български компании в класацията ЦИЕ Топ 500 остава повече или по-малко непроменено, което не е изненадващо поради показаните браншове. Независимо от рисковата обстановка през 2020 година, не чакахме трагични промени, защото тези бизнеси не бяха измежду мощно засегнатите. Ключов фактор за бъдещото развиване на фирмите както в страната, по този начин и в района, би било възможното пренасяне на някои високотехнологични производства от Китай в ЦИЕ ", разяснява Пламен Димитров, шеф на Кофас България.  

Водеща икономическа мощ в класацията още веднъж е Полша , която се подрежда на първото място както по брой компании, по този начин и по общ оборот, като приходите на фирмите нарастват с 6,6%, достигайки 283,7 милиарда евро. Въпреки че броят на полските компании, включени в класацията, е намалял с 12 (от 175 на 163), нейната индустриална конструкция остава най-диверсифицирана.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР