18,7% от българите биха гласували за ГЕРБ на евроизборите, 17,4

...
18,7% от българите биха гласували за ГЕРБ на евроизборите, 17,4
Коментари Харесай

Разликата между ГЕРБ и БСП на евроизборите е в рамките на статистическата грешка

18,7% от българите биха дали своят вот за ГЕРБ на евроизборите, 17,4 - за Българска социалистическа партия. Към момента се резервира двойната разлика сред Движение за права и свободи (6,5%) и Обединени патриоти (3,8%).

Това демонстрират данните от изследване на проучвателен център „ Тренд “ в интервала 5-13 февруари 2019 г. Проучването е финансирано от вестник „ 24 часа “ и е осъществено измежду 1007 респонденти чрез пряко полустандартизирано изявление „ лице в лице “. Размерът на статистическата неточност е ±3.1%. От " Тренд " прецизират, че по-голямата част от терена на изследването е изработен преди измененията в Изборния кодекс, които покачиха градуса на политическото и публично напрежение.

За над половината от всички българи (54%) идните избори за Европейски парламент са значими, като от тях единствено 14% са на мнение, че са извънредно значими. В демографските разбивки ясно проличава, че най-съществен е евровотът за симпатизантите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, като сборът от вариантите „ извънредно значими “ и „ по-скоро значими “ измежду последователите на двете огромни партии е близо 80%. Това приказва за мощна готовност и измежду двата електората за идните избори, разясняват от  проучвателен център „ Тренд “. 



Видимо по-слаб интерес към евровота през май се записва измежду най-младите (18-29 г.)

Парламентът е институцията с най-високи негативни оценки за своята работа (68%). Омбудсманът е институцията, събираща най-широко утвърждение (63% позитивни оценки против 20% отрицателни), превишаващи за следващ месец стойностите на президента (53% позитивни против 31% отрицателни). 22% правят оценка позитивно работата на прокуратурата, а 56% са на противоположното мнение.





Армията и Българската православна черква записват по-високо утвърждение за своята работа за сметка на неодобрението. Положителна оценка армията среща измежду 47%, до момента в който негативната е 31%.

Църквата от своя страна се употребява с поддръжката на малко под половината (49%) от всички български жители против малко над една пета (21%), които са на противоположното мнение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР