1700 училища плащат между 650 и 1500 лв. за абонамент

...
1700 училища плащат между 650 и 1500 лв. за абонамент
Коментари Харесай

IT експерти, работещи по платформи за е-дневници, пред “Труд news”: 12 млн. лв. от МОН към Школо.бг за 6 години

1700 учебни заведения заплащат сред 650 и 1500 лева за абонамент през национална стратегия, вместо да употребяват гратис националната система НЕИСПУО

Частната компания е основана през 2016-а

Около 6 млн. лева са дадени от МОН за създаването на Национална електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение (НЕИСПУО), която учебните заведения могат да употребяват гратис. От тях не повече от 10% са отишли за създаването на надграждането на модула “Дневник ”, т. е. 500-600 хиляди. От друга страна - за платения частен дневник Школо.бг, който не престават да употребяват 1700 учебни заведения, през национални стратегии за образованието, които се финансират от държавния бюджет, са отпуснати над 12 млн. лева за последните 6 години. Това показаха пред “Труд news ” IT специалисти, участващи в процесите по внедряването на е-дневници в българските учебни заведения, които стартират интензивно през 2017 година
Продажбата на Школо.бг на английска компания и фактът, че МОН няма контракти с нея и няма отношение към договорката, не заличава обстоятелствата, съгласно които сериозен поток държавни пари отиват за финансиране точно на Школо.бг, споделят експертите.

Те са безапелационни, че министерството не е престанало да отпуска пари на учебните заведения, които желаят да употребяват заплатен е-дневник, макар формалното стартиране на НЕИСПУО през 2022 година и подканянето школата да минат на нея.

Така за същата 2022-а от Национална стратегия “Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение ” и приложените документи към нея се вижда, че от избрания бюджет от 2,7 млн. лева, 2 млн. се дават на учебните заведения, които са на частни е-дневници. Година по-късно при осъществяването на същата стратегия от листата с класирани учебни заведения е видно, че 1700 школа получават сред 650 и 1500 лева за годишен абонамент. Школо. бг пък работи с тъкмо толкоз български учебни заведения, а по данни на МОН към НЕИСПУО са 830 просветителни институции.

Разработчиците на е-дневници означиха и любопитен факт - точно през 2017 година за 3 месеца длъжностен образован министър става акад. Николай Денков и организацията към прекосяването към Школо. бг стартира с доста бързи обороти. По това време учебните заведения са задължени да оставят хартиения дневник в историята и тъй като няма работещ народен е-дневник, те се ориентират към частния бранш. А там към този момент самоуверено оперира платформата Школо.бг, която е основана година по-рано - през 2016 година и се оказва желана измежду учебните заведения, които я употребяват против абонамент и до момента.

Вратичка
Финансиране без поръчка
Финансирането на частния бранш продължава и това става без оповестена поръчка, тъй като е разпределено към учебните заведения, показват още IT специалистите. Те прецизират, че школата не са били подтиквани да създадат прехвърлянето към НЕИСПУО, тъкмо тъй като парите за абонамент не са били спрени.

Така доста учебни заведения са решили да избегнат неуместния за тях развой да минават към нова система. Хората имали боязън, че би трябвало да употребяват нещо ново и друго, откакто към този момент са употребили 5 години съответен програмен продукт, споделят експертите.

Все отново немалка част от учебните заведения се трансферират към националната платформа - към 20-30% от ползващите преди този момент Школо. бг. минават на НЕИСПУО. В системата има четири модула, като е-дневникът е единствено един от тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР