1700 седмокласници от 78 училища в страната решаваха днес тест

...
1700 седмокласници от 78 училища в страната решаваха днес тест
Коментари Харесай

1700 седмокласници се явиха на тест по история

1700 седмокласници от 78 учебни заведения в страната решаваха през днешния ден тест по история и цивилизации. Резултатите им няма да се оформят като оценка. Те са база за проучване, което ще откри до каква степен са реализирани заложените цели в новите образователни стратегии.

Сегашните седмокласници са взели участие в изследването и през образователната 2018/2019 година, когато са били в пети клас. Идеята е да се наблюдава напредъкът на едни и същи възпитаници при образуването и развиването на умения и основни компетентности в прогимназиален стадий. През 2020 година поради пандемията пробата се организира единствено в 38 учебни заведения.

В проучването е включена извадка от възпитаници с друг триумф, от разнообразни типове учебни заведения в разнообразни по величина и географско разположение обитаеми места.

Целта е да се получат национално представителни резултати, а не да се мерят достижения на обособени възпитаници, учебни заведения или райони.

Тестът по история и цивилизации за седмокласниците е с дълготрайност 50 минути. Оценяването на дилемите със свободен отговор се прави в Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение към МОН.

Анализът на резултатите ще бъде направен до края на септември т.г. Чрез него ще се наблюдава натрупването на характерни умения за образователния предмет, придобиването на основни компетентности с акцент върху функционалната просветеност на учениците. Мониторингът ще помогне за използването на политики и ограничения, които са ориентирани към възстановяване на качеството на образованието по история и цивилизации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР