170-годишен паметник на културата осъмна с изолацияИзолация от стиропор и

...
170-годишен паметник на културата осъмна с изолацияИзолация от стиропор и
Коментари Харесай

Четете в Марица: Парк Лаута ще светне като ден

170-годишен монумент на културата осъмна с изолираност

Изолация от стиропор и поплан започнаха да лепят по фасадата на къща-паметник на културата в Стария град. Тя е на улица „ Стръмна ”, тъкмо зад тила на Етнографския музей. Платната са на задната стена на парцела, която не се вижда от улицата. Къщата е от средата на 19-и век. До началото на предходната година 5/6 от нея бяха на общината. Останала 1/6 бе на частно лице. На сесията на 14 март м. година бе гласувана продажбата на парцела за 104 700 лв..

Кметското шоу завладява културната столица

Следващия месец Европейската столица на културата ще отстъпи за малко мястото си на друго главозамайващо шоу – локални избори 2019. По принцип в Пловдив политиката съвсем постоянно е била маргинално занятие, уместно за пенсионерите в кварталните градинки. Веднъж на всеки четири години обаче това се трансформира и под тепетата започвна да ври и кипи.

На идните локални избори обстановката в Пловдив изглажда непредвидима, което образно илюстрират и първите социологически изследвания, които се завъртяха в общественото пространство. Четирима кандидат-кметове са се откъснали на очевидно растояние от останалите.

Парк " Лаута " ще светне като ден, инсталират ново осветяване

Завършва работата по построяването на ново осветяване в парк „ Лаута ”, заяви кметът на „ Тракия ” Костадин Димитров. 63 стълба с осветителни тела към този момент са инсталирани, следва скоро те да бъдат свързани към електрическата мрежа. Новите лампи ще осветят напречни и успоредни на централната алея места.
Поставянето на лампите е по програмата на Община Пловдив, по която в региона към този момент бяха осветени огромни публични зони и междублокови пространства.

Мъж изхвърли котката си от шестия етаж

Пловдивчанин умъртви котката си, като я изхвърли от прозореца на жилището си на шестия етаж. Срещу мъжа е повдигнато обвиняване за проявена свирепост към гръбначно животно. След 22.30 часа в неделя патрул на Четвърто районно управление (на МВР) се отзовал на сигнал за нощен звук в квартал „ Каменица “. Установено било, че има битов скандал, при който 34-годишният мъж изхвърлил през прозорец домашна котка. Животното е издъхнало на място.

30 деца в група – може, само че с помощник-възпитател

Родители звънят в задатък на шефовете на детски градини, с цел да питат какъв брой места ще разгласят за идното класиране, откакто влезе в действие решението на Общинския съвет за завишаване на бройките до 30 деца в група. От една страна, фамилиите се надяват да устроят хлапетата, от друга, се тревожат, че при толкоз доста деца учителите ще работят мъчно и ще падне качеството на образование. До вълненията се стига, откакто локалният парламент гласоподава на 17 септември смяна в Наредбата за банкет поради дефицит на местата в заведенията за най-малките.

Художниците без изложба, само че им пращат сметки за ток

Дружеството на пловдивските художници продължава да получава сметките за ток на изложба „ 2019 ” на ул. " Гладстон ", въпреки да не е неин формален собственик. „ Партидата за ток на обекта е наша. Вече излязоха 3 сметки за електричество и аз ги експедирам на зам.-кмета Александър Държиков ”, сподели председателката на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Онлайн инспекцията в ЕВН демонстрира, че сметките трети месец не са платени, а лихвите се натрупат за сметка на сдружението.

Фестивалът Opera Open под въпрос след края на Европейската столица

Директорът на Опера Пловдив Нина Найденова сложи открит въпрос към всички кандидат-кметове каква е тяхната позиция по отношение на най-големия културен институт в града и по какъв начин виждат неговото развиване без постройка и без естествени условия за работа.

На конференцията във връзка на началото на новия креативен сезон Найденова посочи огромния капацитет на операта, употребявайки резултатите след фестивала Opera Open. Оказва се, че в 12-те вечери на спектаклите са участвали общо 22 000 души. Стана ясно, че с изключение на многото български фенове ​през лятото е регистриран растеж от 30% на оперния туризъм, довел фенове на класическата музика от целия свят.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР