17-ят сезон на археологическите проучвания на нос Калиакра приключи. За

...
17-ят сезон на археологическите проучвания на нос Калиакра приключи. За
Коментари Харесай

Сватба - погребение: Откриха гроб с 12-годишна булка край Каварна

17-ят сезон на археологическите изследвания на нос Калиакра завърши. За поредна година откритията там потвърждават, че мястото е извънредно забавно, наситено с доста история, част от която към този момент е известна за учените, а друга следва да бъде разкрита, оповестява БНР.

Усилията през август месец са били ориентирани към изследването на вътрешния град на крепостта Калиакра, където се допуска, че е открит некропол, в който се е погребвала аристокрацията на Калиакра.

Научният екип, който изследва Калиакра, се състои от шест индивида. Благодарение на финансовата поддръжка на община Каварна тук работят и локални хора. За четвърта поредна година археологическите изследвания във вътрешния град на Калиакра бележат изключителни разкрития.

По думите на ръководителя на разкопките тук доцент Бони Петрунова находките демонстрират, че на това място се е намирал некропол, в който са се погребвали аристократите от двора на диктатор Добротица.

"Тази година попаднахме на гроб на младо момиче, на към 12-13 годишно, което е заровено също с богати блага. Новото за този сезон е един също доста добре направен златен пръстен с камък, следва да уточним какъв тъкмо е камъка. Златни обеци, 30 копчета, които са били ситуирани по дрехата.

Ще вършим антропологична експертиза на костите, само че предварителното ни мнение е, че това е по този начин наречената женитба заравяне, защото девойката не са могли да я омъжат и заради ранната й гибел са я погребали като младоженка в този богат гроб ", акцентира Бони Петрунова.

 Снимка: Мая Щърбанова

През този сезон са направени две експозиции - първата е изложена в Каменната зала на Двореца в Балчик, която показва съкровището, намерено през 2018 година. То включва съвсем хиляда златни монети и предмети от края на 14 век, така наречен „ Татарска плячка “.

Втората галерия е подредена във фоайето на община Каварна и показва резултатите от миналогодишното изследване - материалите от гроба на Георги и прилежащите гробове. Тази година находките също са доста, добавя доцент Петрунова.

"Тази година имаме към 70 находки, също са доста представителни и най-много както аз неведнъж наблягам неща, които описват история. Изключително скъпи за мен са двете монети на диктатор Добротица, които открихме, по които монети се водят доста любопитни разногласия в нумизматиката -

дали единствено Добротица ги е сякъл, по какъв начин са разрешили на един диктатор да сече, тъй като тогава единствено царя на България Иван Александър е имал право да сече монети и сина му Шишман по-късно, Срацимир също. Така че и върху тях ще има разбор и разискване ", сподели Бони Петрунова.

 Калиакра Снимка: Мая Щърбяанова
Въпреки огромните открития и благосъстоянието на това място доцент Петрунова споделя, че тази година е била доста трагична във връзка с финансирането и дейностите тук са стартирали едвам на 17 август.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР