17 временни противоепидемични мерки ще бъдат в сила от понеделник

...
17 временни противоепидемични мерки ще бъдат в сила от понеделник
Коментари Харесай

Затягат мерките срещу COVID-19 в област Видин

17 краткотрайни противоепидемични ограничения ще бъдат в действие от понеделник във Видинско. Областният краткотраен спешен щаб за оценка на риска в региона е приел единомислещо план на заповед, показан от шефа на Регионалната здравна ревизия доктор Венцислав Владински. В документа са упоменати следните краткотрайни противоепидемични ограничения:
1. Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи.
2. Преустановяват се визитите в детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца.
3. Преустановяват се провеждания на събирания от частен темперамент (сватби, кръщенета и други).
4. Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари състезания, образования, тимбилдинги, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма.
5. Преустановяват се провежданията на всички всеобщи мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания и други с подобен темперамент.
6. Преустановяват се провежданията на всеобщи спортни събития, както на закрито, по този начин и навън като се изключи включените в годишния държавен състезателен календар, като същите се организират без аудитория.
7. Преустановяват се визитите на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.
8. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на пространствата, заемане единствено на седящи места през едно, съблюдаване на физическа отдалеченост от най- малко 1.5 м сред посетителите и носене на защитни маски за лице.
9. Преустановяват се проведени групови визити на музеи и галерии.
10. Всички физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят търговски, административни или други обекти, които дават услуги на жителите, основават организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не позволяват повече от 1 човек на 8 кв. м.
11. На всички пазари, борси, базари и изложби се основава организация за еднопосочно придвижване, обезпечаване на надзор на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и обезпечаване на отдалеченост от минимум 1.5 м. сред посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
12. За учениците от област Видин се вкарва ротационен принцип на образование, както следва:
12.1. за интервала от 11.10.2021 година до 17.10.2021 година, класовете 1, 2, З, 4, 7, 8 и 12 клас се образоват присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас минават в образование от разстояние в електронна среда;
12.2. за интервала от 18.10.2021 година до 24.10.2021 година, класовете 1, 2, З, 4, 5, 6, 9, 10 и 11 клас се образоват присъствено, а класовете 7, 8 и 12 клас минават в образование от разстояние в електронна среда.
13. Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
14. Площадки за игра и паркове са отворени при специфичен режим на посещаване - съблюдаване на отдалеченост и отбягване на скупчване на хора.
15. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с проведен превоз от област Видин.
16. Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се единствено изключения в някои обстановки (терминално заболели, по преценка на шефа на лечебното заведение и въведени съответни ограничения, и др.).
17. Преустановяват се посещенията/свижданията в профилираните институции за даване на обществени услуги и в тези за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено изключения в някои обстановки (терминално заболели, по преценка на шефа на институцията и въведени съответни ограничения, и др.).
Мерките влизат в действие от 11.10.2021 година до 24.10.2021 година. Дейностите, които не са прекратени или неразрешени с тази заповед, се организират при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, въведени със заповеди на Министъра на опазването на здравето. В рамките на днешния ден, заповедта ще бъде изпратена на Главния държавен здравен контрольор за координиране. Същата ще предстои на обжалване в едномесечен период от публикуването ѝ на интернет страницата на РЗИ – Видин по реда на Административнопроцесуалния кодекс, като оспорването не стопира осъществяването ù, припомнят от регионалната администрация.
Областният шеф Огнян Асенов означи, че обстановката изисква усилване на контрола по съблюдаване на ограниченията и изиска представители на РЗИ-Видин, ОД на Министерство на вътрешните работи и на общините от региона да образуват екипи, които да правят обходи и да управляват спазването на въведените противоепидемични ограничения.
При смяна на епидемиологичната конюнктура Областният краткотраен спешен щаб за оценка на риска в област Видин ще заседава още веднъж.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР