17% от българите са решили за кого да гласуват в

...
17% от българите са решили за кого да гласуват в
Коментари Харесай

„Тренд“: 17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите

17% от българите са решили за кого да гласоподават в последните няколко дни преди изборите. Това демонстрират данните от извършения от „ Тренд “ езит пол, финансиран от „ NOVA “.  78% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласоподават за обединението още преди акцията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласоподават за тях в последните 30 дни. Сред последователите на „ Възраждане “, близо една пета са решили да гласоподават за тях в последните няколко дни.

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласоподават на машина (83%). Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са единствените две партии, при които гласоподавателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Електоратите на обособените партии са относително уравновесено разпределени по пол . Прави усещане само очебийно по-женския профил на гласоподавателя на „ Левицата “ – над 60% от гласувалите за обединението са дами. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско наличие в обединението.

62% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са хора над 60 години . Над 50% от гласувалите за „ ИТН “ са до 40 години. Близо една трета от всички дали своят вот сред 18-29 години са дали своят вот за обединението ПП-ДБ. Българска социалистическа партия е първа политическа мощ измежду хората над 70 години.

Сред главните обединения, електоратите на ПП-ДБ и „ Възраждане “ са тези с най-голям учебен статус – надлежно 57% и 53% от гласоподавателите им са висшисти.

При съвсем всички съществени обединения, над 80% от гласоподавателите са повторили вота си на тези избори спрямо извършените през октомври. Изключение вършат гласувалите за „ Продължаваме промяната “ на изборите през предходната година, измежду които 25% са трансформирали вота си на 2 април.

Една четвърт от гласоподавателите на ПП-ДБ живеят в столицата . Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от регионалните градове. 77% от електората на Движение за права и свободи живеят в селата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР