17 млади костенурки, отгледани от яйца, спасени“ от телата на

...
17 млади костенурки, отгледани от яйца, спасени“ от телата на
Коментари Харесай

Деца от Ню Джърси спасяват от сигурна смърт костенурки

17 млади костенурки, отгледани от яйца, „ избавени “ от телата на майките им и пуснати по пътищата, бяха освободени назад в дивата природа от група от детска градина в Стоун Харбър, Ню Джърси, оповестява Асошиейтед прес.

Инициативата е от 25-годишна стратегия, която избавя хиляди костенурки, като ги връща в дивата природа.

Влечугите или са отгледани от яйцата на мъртвите си майки, или самите те са били избавени от пътища, канали или други рискови за тях места през годините.

„ Това е страхотна връзка с общността. Тя демонстрира по какъв начин работи опазването на природата, и че всеки има своята роля, от възрастни до ученици от детската градина”, сподели Лиза Фъргюсън, шеф на центъра за проучвания и опазването на биоразнообразието в Института по влажните зони, който реализира програмата дружно с Университета в Стоктън и учебните заведения Стоун Харбър.

Сега е интензивният сезон за снасяне на яйца и животните излизат от влажните зони на сушата. По този метод се излагат на риск освен да се сблъскат с хищници, само че и на надалеч по-смъртоносната опасност от коли и други транспортни средства.

„ Губим 550 възрастни женски всяка година, които умират на пътя “, показа Фъргюсън за своя регион до южните блата на Ню Джърси.

Докато тя споделя, нейният сътрудник Салваторе Волпе внася в института ранена на пътя костенурка.

„ Истинско кръвопролитие е по това време на годината. Те просто нямат късмет. Правя каквото мога “, разкрива той.

Освен грижите, които поставя за ранени костенурки, Институтът по влажните зони събира яйца от влечугите, убити на пътя и ги слага в развъдник при 30 градуса. Температурата подсигурява, че те се развиват като женски. Полът на тези костенурки се дефинира от температурата, в която са инкубирани яйцата, прецизира Фъргюсън.

Когато пораснат задоволително през първата си година, те се смятат за подготвени да бъдат пуснати на независимост във влажните зони към института.

Децата от детските градини в Стоун Харбър пък получават шанса да опознаят костенурките. Дават им имена, рисуват картини с тях и даже пекат и продават бисквитки, с цел да съберат пари за опазването им.

Програмата пуска 150 до 200 костенурки в дивата природа всяка година.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР