17.1 млрд. долара - толкова е цифрата, с която се

...
17.1 млрд. долара - толкова е цифрата, с която се
Коментари Харесай

Колко спечелиха най-богатите руснаци през 2017 г.?

17.1 милиарда $ - толкоз е цифрата, с която се е нараснало общото положение на 28-те съветски милиардери за първите 8 месеца на годината, демонстрират данните на показателя на милиардерите на Bloomberg.

През този интервал считаният за най-богат руснак Алексей Мордашов е спечелил 1.49 милиарда $, а общото му положение се прави оценка на 18.4 милиарда $.

Мордашов е основен акционер в съветската компания " Северстал ", оперираща главно в стоманодобивната и минната промишленост. Тя е най-голямата стоманодобивна компания в Русия и има огромни промишлени уреди в Русия, Украйна, Казахстан, Франция и Италия, както и в няколко африкански страни. Дружеството е обществено и се търгува на фондовите тържища в Москва, Лондон и Франкфурт.

След него се подрежда Владимир Потанин, забогатял с 1.01 милиарда $ в интервала януари-август 2017 година Богатството му към този момент е 17.5 милиарда $.

Потанин е изпълнителен шеф на " Интеррос " - огромна съветска капиталова компания, която оперира на 3 континента, а общите й активи възлизат на десетки милиарди долари. Милиардерът е отпред и на компанията " Норилск Никел ", профилирана в добива и обработката на никел и паладий.

Третият най-богат руснак - Владимир Лисин е нараснал положението си през 2017 година с 3.47 милиарда $, натрупвайки 16.6 милиарда $. Той е президент на стоманодобивната компания " Новолипецк " - един от 4-те съветски колоса в стоманодобива.

 Руските милиардери се усилиха с 20 и станаха още по-богати
Руските милиардери се усилиха с 20 и станаха още по-богати

Актуална ранглиста на Forbes

Така Лисин изпреварва Виктор Векелсберг, който е спечелил 1.53 милиарда $. Той е четвъртият най-богат руснак със положение от 15.6 милиарда $. Векелсберг има и управлява конгломерата Renova Group, който се занимава с рандеман на разнообразни метали и вложения в разнообразни браншове - телекомуникации, енергетика, недвижими парцели и други

След тях се подреждат Михаил Фридман с благосъстояние от 14.7 милиарда $, спечелил от началото на 2017 година 1.41 милиарда $, и Алишер Усманов 14.5 милиарда $, проработил 1.6 милиарда $ за същия интервал.

Следват Андрей Мелниченко с 12.2 милиарда $ (който е на плюс с 913 млн. долара), който има бизнес в енергетиката и химическата индустрия, и притежателя на " Челси " Роман Абрамович с 12 милиарда $ (спечелил 1.24 милиарда долара)

Създателят на частният капиталов фонд Onexim Group има 11.3 милиарда $. За първите 8 месеца на 2017 година Прохоров е нараснал капитала си с 524 млн. $.

Не всички съветски милиардери обаче са забогатели през актуалната година. Някои даже са претърпели съществени загуби.

Такива са ръководителят на " Новатек " (най-големият частен снабдител на газ в Русия) Леонид Михелсон, президентът на " Лукойл " Вагит Алекперов и създателят и притежател на " Волга Груп " Генади Тимченко.

За интервала от януари до август през актуалната година Михелсон е изгубил 1.9 милиарда $, а Тимченко - 1.79 милиарда $. Алекперов пък е на загуба с 632 млн. $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР