17 000 земетресения са ударили островната държава Исландия само за

...
17 000 земетресения са ударили островната държава Исландия само за
Коментари Харесай

17 000 земетресения за седмица в Исландия, очаква се изригване на вулкан

17 000 трусове са блъснали островната страна Исландия единствено за една седмица, предадоха международните медии. Местните сеизмологични служби предизвестяват за идно изригване на вулкан.

Исландците са привикнали със земетресенията, защото островът е напълно вулканичен, само че през последната седмица ситуацията е повече от извънредно.

Най-силният регистриран трус е от 5,6 по скалата на Рихтер от 24 февруари. Всички земетресенията са в региона Рейкянес, където се намира и столицата Рейкявик.

Засечени са още два мощни труса – и двата над 5 по Рихтер на 27 февруари и 1 март.

Исландия е ситуирана върху границата сред две текстонски плочи. Повечето сеизмична интензивност там се усеща единствено от характерни уреди за премерване, само че по-силните трусове са част от живота на исландците.

Снимка: iStock

Вулканът, който е под наблюдаване се споделя Кейлир и се намира на едвам 20 благи от Рейкявик. Въпреки това учените са безапелационни, че при положение на по-сериозно изригване лавата ще пощади обитаемоте места.

Местните също са готови. Най-голямата исландска медия е инсталирала видеокамера, която демонстрира върха на Кейлир. Тя ще стартира да предава картина онлайн при положение на изригване.

Специалистите споделят, че изригване може да има в идващите няколко часа.

Едно от най-паметните изригвания на исландски вулкан е това на Ейяфятлайокутъл от 2010 година Тогава вулканичната пепел аргументи затваряния на летища в цяла Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР