168chasa.bgСлучаите са по-малко, но рискът от усложнения е по-високВкрая на

...
168chasa.bgСлучаите са по-малко, но рискът от усложнения е по-високВкрая на
Коментари Харесай

168 часа: Идва най-тежката фаза на грипа

168chasa.bg

Случаите са по-малко, само че рискът от затруднения е по-висок

Вкрая на епидемията грипът се кара доста по-тежко, тъй като имунитетът е по-слаб, акцентират лекари.

Най-висок е рискът от затруднения като бронхити и пневмонии, само че съществува и заплаха за сърцето, за бъбреците и даже за мозъка.

“Епидемията си отива – акцентира професор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. – През миналата седмица единствено 16% от пробите на тежко болните с инфекции на дихателната система се оказаха грип.

Докато по време на пика пробите с грип бяха над 50%. Но защото още има циркулация на грипни вируси, хората би трябвало да не престават да съблюдават нужната хигиена и да взимат защитни ограничения. ”

Микробиологът изясни, че постоянно към края на епидемията се следи избран феномен – в случай че епидемията е била от грип вид А, към края стартират да се появяват и случаи на вид В: “Тази година да вземем за пример случаите на вид H1 бяха над 10 пъти повече от тези на вид H3. Постепенно понижиха от първи вид и се усилиха от втория. В момента са към 68% случаите на H1 и 32% на H3. ” Специалистът обаче акцентира, че в случай че човек е изкарал единия вид,

е малко евентуално да се разболее и от втория

“Епидемиите свършват, тъй като се добива задоволително под напрежение имунитет в огромна част от популацията ”, безапелационен е професорът. Той обаче обърна внимание на друга специфичност – че в края на зимата грипът се кара доста по-тежко и носи със себе си по-висок риск от затруднения, по тази причина доктор Кантарджиев прикани хората да са деликатни: “Все още има циркулация на грипни вируси. За страдание в края на грипния сезон се боледува по-тежко, тъй като имунитетът към този момент е отслабен след зимата.

Тоест в случай че човек се разболее през ноември, рискът да развие затруднения е доста по-малък, в сравнение с в случай че се разболее в този момент. ”

Според експерти най-честите затруднения са инфекциите на горните дихателни пътища. Най-голям е рискът при дребните деца, тъй като при тях е допустимо да се развие бронхит в границите на часове. Затова лекари поучават да се заобикаля самолечение преди да се посети доктор. В доста от случаите повода може да е напълно безобидна – ниските температури на открито или сухият въздух в стаята поради мощно парно. Но в други може да се окаже пневмония.

За пневмония може да има подозрение при продължителна, дълбока кашлица, с съпътстващи признаци като изнемощялост, поддържане на температура – даже и не доста висока – към 37,2 градуса.

В такива случаи е наложително пациентът да бъде преслушан от експерт, да се направи рентгенова фотография и да се пусне проучване на кръвта.

Учени изясняват, че кашлица може да се предизвика и от астма, алергични рецесии, гастроезофагеален рефлукс, по тази причина е добре тя да не бъде лекувана самодейно, а да се потърси експерт.

След прекаран грип

има риск и за сърцето

Според проучване на английски учени грипните епидемии усилват доста риска от сърдечносъдови проблеми. Специалистите от Лондонския лицей по хигиена и тропическа медицина са анализирали данните от здравните картони на над 2 милиона британци и са открили, че в интервал от 15-ина дни след прекарана вирусна зараза рискът от инфаркт скача съвсем двойно при хора със сърдечни проблеми и с към 10% при изцяло здрави пациенти.

Учените са безапелационни, че точно гриповете с по-резистентни варианти крият най-вече опасности от сърдечни проблеми, като някои от тях непосредствено нападат миокарда и могат да провокират доста бързо развиване на миокардит.

Затова се предлага най-малко две седмици след прекарана зараза пациентът да е на по-щадящ режим, да не се заема с натоварващ спорт и да си даде време да се възвърне.

Кардиолози поучават да търси експерт, в случай че се следят признаци като мощно изразена изнемощялост, настойчиво сърцетуптене, пребледняване, студена лепкава пот, затруднено, ускорено дишане, понижаване на отделянето на урина.

След грип се следят и бъбречни проблеми. Учени сигнализират, че при някои хора затрудненията се демонстрират като инфектиране на бъбреците. То може да е остро и да бъде излекувано, само че е допустимо да остане и хронично.

Много е значимо да се работи бързо и да се търси експерт, тъй като при някои пациенти увреждането протича бързо и то без съществуване на болки в бъбреците.

Необходимо е да се търси помощ при признаци като виене на свят, уязвимост, гадене, зной, потъмняване на урината или доста малко обособяване на урина, противен усет в устата и тежък мирис.

Учени сигнализират, че в по-редки случаи грипът може да докара даже до увреждания на централната нервна система, мускулно-ставния уред, даже мозъка. По данни на Клиниката по инфекциозни заболявания към ВМА-София 5-6 хиляди души годишно умират от затруднения след грип в България.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР