167 хиляди млади не учат и не работят. Трябва да

...
167 хиляди млади не учат и не работят. Трябва да
Коментари Харесай

Томислав Дончев: 167 000 младежи не учат и не работят

167 хиляди млади не учат и не работят. Трябва да признаем, че имаме изгубено потомство.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на конференцията „ Образование и труд “. Той взе участие на конференцията “Образование и труд - местни проблеми, световни решения” в столичния хотел “Маринела”, проведена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в. „ 24 часа “, списание "Икономика " и "Кмета.бг ".

България е с най-вече младежи, които нито учат, нито работят – 22% при 12% за Европа. За тях триумфът не е обвързван с полагане на старания, а е въпрос на шанс.

„ Ако има проблеми в пазара на труда, те не са единствено на терена на бизнеса, който би трябвало да предлага атрактивни заплати. Това е половината от диалога. Държавата е другата половина от диалога. Често не осъзнаваме, че страните и районите се конкурираме за капитал, вложения, обществено и частно вложение. И изпускаме, че главната борба е за кръв, за първокласен човешки запас.

Движението на един човек зависи несъмнено от заплатата, която ще получи, само че и от инфраструктурата, сигурността, обществените услуги. Удивително е, че от време на време съществуването тук-там за развлечение може да се окаже даже по-важно от размера на заплатата плюс или минус 5-10%. Колкото по-квалифицирана работна мощ, толкоз повече добавена стойност, по-високи заплати и по-високи доходи от налози “, посочи вицепремиерът.

Според него фокусът върху българските общности в други страни, които елементарно ще се интегрират и ще обезпечат работна ръка за бизнеса, е добър.

Класическото разделяне на начално, приблизително, висше обучение ще е безусловно несъответстващо. Ще отидем към по-гъвкави форми на образование, предвижда Томислав Дончев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР