1600 евро на квадрат стига разлика в цената на имотите

...
1600 евро на квадрат стига разлика в цената на имотите
Коментари Харесай

Драстична разлика в цените на имотите в различните квартали на София

1600 евро на квадрат стига разлика в цената на парцелите в най-скъпия и най-евтиния квартал на София. В Лозенец двустаен апартамент се продава по 2945 евро на кв. м, а в Люлин за 1338 евро.

С над 300 евро на квадрат е скочила цената на двустаен апартамент в центъра на София през предходната година по отношение на 2022-ра и стига 2725 евро на квадрат, демонстрират данните на Имотека.  В кварталите като Младост да вземем за пример растежът е със 160 евро на квадрат и за двустаен желаят по 1759 евро на кв. м. много по-ниска е цената в Люлин – 1338 евро на кв. м и Дружба – 1678 евро на кв. м. забавното е, че цените на тристайните в някои квартали са по-ниски от тези на двустайните като Овча купел, където цената на двустайно жилище е 1711 евро на кв. м, а на тристайно – 1590 евро. В Дружба, Люлин и Манастирски ливади тристайните са по-евтини от двустайните жилища.
 
Устойчив пазар на жилища със постоянни равнища в броя действително подписани покупко-продажби – това характеризира миналата 2023 година съгласно данните на Имотека, част от Реалто Груп. Покачването на цените продължава, въпреки и умерено – на годишна база то е в границите на 11% в огромните градове на страната. Същевременно ипотечното кредитиране остава основен фактор на пазара, привличайки все по-млади участници към решението за покупка на жилище.

„ Стабилността, която отчитаме в броя покупко-продажби през годината, се дължи в огромна степен на новото строителство. То даде многообразие от положителни предложения, както и гъвкави схеми на заплащане. В същото време, упованията за фрапантен спад на цените в следствие от краткотрайното затихване на пазара, започнаха да избледняват. Хората с потребност от жилище схванаха, че отлагането единствено би оскъпило договорката им. Това изключително мощно се усети през последното тримесечие на 2023 година, когато отчетохме значителен растеж по отношение на същия интервал на 2022 година ”, разяснява Явор Пейчев, изпълнителен шеф на компанията.

Според него в интервала октомври-декември 2023 година на всеки 100 новоизлезли предложения на пазара са се падали по 130 купувачи. Това съставлява оживление по отношение на края на 2022 година и началото на 2023 година, когато съотношението е 1:1.
 Имотека Имотека
ЦЕНИ И КВАРТАЛИ

Цените не престават своя равномерен растеж, само че това важи главно за качествените парцели. Продавачите на някои надценени предложения – към 7-9% от всички, са създали прочут коментар в цената преди да стигнат до договорка. В София равнищата са нарастнали с 10%, във Варна – с 6%, а в Пловдив – с 18%, показват от Имотека.

Най-интересните за купувачите квартали през 2023 година са Кръстова вада и Малинова котловина, Младост, Овча Купел, Лозенец, Манастирски ливади. Наличието на метро или различен комфортен превоз е водещо за по-голямата част от хората. Очакванията са новите линии на метрото да раздвижат покупко-продажбите в Слатина и Гео Милев.

Колко излиза да купите апартамент във Варна

ТЪРСЕНЕ И ПРОФИЛ НА КЛИЕНТА

Двутастайните и тристайните жилища не престават да са основни за пазара, следвани от многостайните жилища и къщите. Инвестиционните покупки пък съставляват малко под 20% от всички през 2023 година Строителните бизнесмени сега оферират гъвкави схеми на заплащане, което може да стимулира клиентите с капиталов интерес.

Близо половината от покупко-продажбите в София са подписани с ипотечен заем – тренд, който не се променя значително по отношение на 2022 година. Участието на банките остава основен фактор на пазара, което предопределя и все по-младата възраст на купувачите. През 2023 година те са най-често сред 25 и 40 години, като долната граница пада по отношение на миналата година. Най-активни са потребителите от IT сферата, те купуват за персонално прилагане и финансират по-голямата част от покупката си с заем – от 50% до 80% от цената. Лекарите и фармацевтите също са измежду дейните на пазара на жилищни парцели специалности.

Друга група купувачи са хора от разнообразни огромни градове в страната, които търсят жилища в София с капиталова цел или за децата си, за които следва да бъдат студенти. Обичайно тези хора продават свои парцели или земи наоколо до обитаемото си място, с цел да придобият недвижимо имущество в столицата.
 istock istock
„ София продължава да е привлекателен център за българите от останалите обитаеми места. Наблюдаваме миграция към столицата от Велико Търново, Хасково, Стара Загора,  Благоевград, Пловдив, Плевен. Такова придвижване има и към Варна – от Разград, Силистра, Русе, Добрич, Търговище, както и в Пловдив – от Смолян и региона, Кърджали, Хасково, Димитровград, Пазарджик ”, разяснява Явор Пейчев.
Известна миграция се следи и в границите на градовете, показват от Имотека. Някои купувачи се стремят да сменят сегашния си квартал с по-престижен подобен – с по-добра обществена инфраструктура, превоз, детски градини и учебни заведения и зелени площи. Водещият претекст за покупка обаче е различен – придобиването на по-голямо и удобно жилище.

Каква е прогнозата за цените на жилищата през тази година

„ Най-често срещаният претекст за покупка на нашите клиенти е да живеят по-просторно. От жилища с 2 или 3 стаи те се стремят да се реалокират в 3 или 4 стаи. България продължава да е в челните места по претъпканост на жилищата в Европа и това е значителен катализатор на пазара ”, добавя Пейчев.

НАЕМИ

На пазара на наеми в София през 2023 година се регистрира покачване както на цените, по този начин и на търсенето. През януари 2023 година междинната цена за наем на 3-стаен апартамент в София е 1100 лв. месечно, до момента в който през декември тази стойност към този момент доближава до 1300 лв. на месец. 
При двустайните жилища картината е идентична – в случай че през януари междинният наем е 760 лв., то през декември той към този момент е към 900 лв..
 istock istock
КЪЩИ

Интересът към къщи към София е ориентиран на 20-30 км. на юг или север от града. Купувачите на този пазар са най-вече млади фамилии, които търсят независими къщи с 3-4 спални и огромен двор от най-малко 500 кв. м. Редовите къщи са желани само, в случай че разполагат с задоволително огромна лична зелена повърхност и добра поддръжка.

Във Варна търсенето на къщи през 2023 година е фокусирано върху разположените покрай града одобрени вилни зони като Траката, Евксиноград и Ален Мак. Другият вид търсене е към околните села към града. Най-масовият случай при купувачите е този, в който фамилии се местят от апартамент в къща, водени от желанието си за повече пространство и просторен двор.
 
В Пловдив пазарът на къщи е най-изявен. Основните клиенти още веднъж са фамилии с 2 или повече деца, които имат потребност от къща с 3-4 спални, огромен двор и непосредственост до града. Затова и пазарът в селата към Пловдив е извънредно деен. В тях към този момент има изградена  канализация, улици и частни детски градини, паркове и зелени площи, както и доста бърз достъп с автомобил до центъра на града. Най-желаните села са Белащица, Марково, Първенец.

НОВО СТРОИТЕЛСТВО

В София новото строителство е съсредоточено върху Кръстова вада, Малинова котловина, Манастирски ливади – изток, както и над Южната дъга. Най-изгодните покупко-продажби все още се подписват в начален стадий на построяването, защото в този миг и изборът е най-богат. Инвеститорите са извънредно гъвкави и при огромна първична вноска са склонни да създадат отстъпки при идващите стадии на заплащане.
„ Новото строителство е желано както от капиталово настроените клиенти, по този начин и от тези, които желаят да купят на по-изгодни цени и имат опция да изчакат. Съществено преимущество за тези хора е и това, че могат да изберат разпределението, етажа и ревюто на жилището си, както и да се спрат на дребен или огромен план съгласно потребностите на семейството си ”, разяснява Ивайло Муцанкиев, шеф „ Ново строителство ” в Имотека.
 
По думите му, наклонността да се търсят първи и последни етажи се ускорява от ден на ден. „ Много нови огромни комплекси от висок клас разполагат с партерни жилища със личен двор – артикул, който клиентите започнаха да търсят по време на пандемията. Това им дава опция да прекарват време навън в границите на лични си дом. Пентхаусите на финален етаж с празненство или панорамни тераси също са доста търсени от купувачите в по-високия сегмент ”, добавя Муцанкиев.

Част от клиентите – фамилии на междинна възраст с дребни деца или юноши, избират парцел в дребни бутикови жилищни здания. Инвестиционно настроените, младите двойки и практикуващите „ нови специалности ” по-често избират огромни здания в добре уредени комплекси с голям брой екстри и спомагателни услуги, показват още от Имотека.
 istock istock
На пазара на нови къщи интерес провокират плановете в радиус от 50 км. от столицата. Купуват хора, които работят отдалечено, такива, които желаят да избягат от мръсния въздух и динамичността на огромния град. Активни в търсенето са и хора, които желаят да имат лично място, където да прекарват уикендите.
 
В Пловдив новото строителство е съсредоточено най-вече в кварталите Христо Смирненски, Кючук Париж, Център. На по-престижните местоположения огромна част от постройките се продават още преди Акт 14, а разширението на града се случва на юг и на запад. През 2023 година покупко-продажбите за персонални жилищни потребности усилват каузи си по отношение на капиталовите.
 
Във Варна предлагането на нови планове е главно в квартали като Младост, Възраждане и Владиславово. Продажбите се осъществят главно на зелено, а покупките се още в най-начален стадий – още веднъж поради по-ниските цени и огромния избор. Традиционно в морската столица капиталовият пазар е по-активен по отношение на останалите огромни градове. Това се откроява в допълнение при пазара на нови планове – към половината от покупките се вършат с капиталова цел. Двустайните жилища са най-желаният парцел, а купувачите не се опасяват да подписват договорката на по-ранен стадий по отношение на 2022 година. Тенденцията за интерес към първи и финален етаж не е годна във Варна – клиентите са консервативни и избират обичаен междинен етаж и южно ревю, показват от Имотека.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР