160 лв. глоба грози всеки, който откаже да участва в

...
160 лв. глоба грози всеки, който откаже да участва в
Коментари Харесай

160 лв. глоба, ако откажем да се преброим

160 лева санкция грози всеки, който откаже да взе участие в преброяването на популацията и жилищния фонд в България, което ще се организира при започване на 2021 година То ще се прави по два метода - с анкета, която ще попълняме дружно с преброителите, или можем и сами да се преброим електронно, като в тази обстановка ще получим неповторим код, който след това да предадем.

Електронното броене ще се организира от 22 до 31 януари, а анкети ще попълняме 1 до 15 февруари. Над 23 000 преброители и 6 000 контрольори ще са нужни за огромното проучване, като кандидатстването за преброители стартира на 15 септември и ще продължи до края на октомври.

Основните условия са навършено пълноправие, най-малко приблизително обучение, без престъпно минало.

„ Като спомагателни аршин са посочени комуникативност, опция за сортиране на информация”, изясни пред Нова телевизия Ваня Иванова, секретар на община Казанлък.

А какъв брой пари ще съумеят да изкарат, зависи от свършената работа. „ За всеки преброен обект преброителят ще получава сума. Например за постройка - 70 стотинки, за жилище - 1 лева, за лице – 2,50 лева”, изясни Магдалена Костова, шеф на дирекция „ Демографска и обществена статистика” в Национален статистически институт.

Всички преброители ще имат защитни средства против вируса. „ Нека хората да се възползват от електронното броене, защото това ще понижи доста контакта. Те единствено ще би трябвало да дадат на преброителя въпросния код, без да им задава въпроси”, изясни Магдалена Костова.

Тези, които няма да могат да се преброят електронно, ще би трябвало да стоят на нужното разстояние от преброителите, които са задължени да носят маска и ръкавици. Да се взе участие обаче е значимо.

„ Този брой е значим за всички политики и разпределение на фондове за по-нататък, защото тези хора са обект на всички тези административни ограничения, помощи и фондове за водоснабдяване, канализационна мрежа”, изясни Магдалена Костова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР