160 години след смъртта на големия американски писател Хенри Дейвид

...
160 години след смъртта на големия американски писател Хенри Дейвид
Коментари Харесай

Отбелязват 160 години от смъртта на Хенри Дейвид Торо

160 години след гибелта на огромния американски публицист Хенри Дейвид Торо (1817 – 1862) издателство " Кръг " разгласява за първи път на български неговата последна книга. " Кейп Код " (1865), чието издаване в оригинал Торо по този начин и не дочаква, е в изкусния превод на проф. Албена Бакрачева – добре позната с преводите си на " Уолдън " и на определени есета на американеца. В новото издание е включен и послепис от Бакрачева, отдаден на късното творчество на Торо, за което у нас се знае по-малко. Корицата е дело на художника Кирил Златков.

 

В интервала сред 1849 и 1857 година Хенри Дейвид подхваща четири пътувания до полуостров Кейп Код, който се намира в югоизточната част на щата Масачузетс и има характерна форма – прилича присвита в лакътя и стегната в пестник ръка. След пътуванията си той основава едноименната творба, в която разказва това емблематично за Америка място, и се впуска в търсене на философска формулировка на комплицираната връзка сред морето и брега, сред природата и индивида, живота и гибелта.

 

Прекарвал нощите си навътре в морски фарове, в риболовен колиби и в изолирани ферми, скитал по плажове, Торо прави методично, само че и поетично наблюдаване на цялостната картина на полуострова от средата на XIX в. " Кейп Код " е изпълнен с неповторимите му усещания и точни описания, само че също по този начин и със личните му наслада и удивление, че се е натъкнал на нова граница, където човек може да застане и да " остави цяла Америка зад себе си ". " Кейп Код " е " изключението " в творчеството на Торо. Нетипично за останалите му текстове, тук той си разрешава и известна доза комизъм. Неслучайно съществува мнението, че това е " най-слънчевата ", доколкото е " най-смешната " негова книга (ако и смехът постоянно да е подигравателен и даже нагарчащ).

 

И тази негова творба обаче не прави изключение, що се отнася до богатото и картинно изложение на естествени пейзажи. " Торо основава жанра на природописа; това " зелено " писане за/от/във/към/pro природата, което се трансформира насетне в огромна лично американска литературна традиция и задава природоангажираността, посветеността на екокаузата като жанр на мислене и житейско държание въобще ", написа проф. Бакрачева в послеслова. И приключва с думите на Емерсън от светлото му посмъртно слово за Торо: " Душата му бе основана за най-благородното общество; в късия си живот той изчерпа опциите на този свят; където има знание, където има положително, където има хубост, той ще си бъде вкъщи ".

 

Чрез " Кейп Код " екипът на " Кръг " продължава да добавя серията от издания, които оформят визията за американския романтизъм и трансцендентализъм, основана у българския четец от други емблематични произведения на водещите фигури за интервала: Хенри Дейвид Торо ( " Дивите ябълки. Избрани есета ", 2020 г.), Маргарет Фулър ( " Лято на езерата ", 2020 г.) и Ралф Уолдо Емерсън ( " Кръгове. Избрани есета ", 2021 г.). Всички те са претворени на български за първи път в положителния превод на проф. Албена Бакрачева.

 

Хенри Дейвид Торо (1817 – 1862) е американски публицист и мъдрец и една от водещите фигури в трансцендентализма, чиито хрумвания той освен изповядва на доктрина, само че и потвърждава на процедура посредством образеца на личния си живот.

 

Предчувствайки гибелта си, той приготвя някои от дневниците си за обява. Днес всичко написано от него е издавано и се равнява на към 20 тома – дневници, есета, лекции, преписка, както и четири цялостни книги: " Седмица по реките Конкорд и Меримак " (1849), " Уолдън " (1854), " Мейнските гори " (1864) и " Кейп Код " (1865).

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР